»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
”рок в учебник за VI клас скандализира: ∆ената стои по-долу от мъжа, може да € бие
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 11:10 / 02.11.2017 оментари (22)13288
©
”рок за възникването и разпространението на исл€ма в учебник по истори€ за VI клас на издателство "ѕросвета" предизвика обществена реакци€. ѕричината: използвани цитати от  орана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да € бие.  ато спорни б€ха определени и цитатите за джихада.

"Ќе можем да цензурираме  орана, по-ранни€т урок е за христи€нството, в който става дума за подчиненото положение на жените", коментира в студиото на "“ази сутрин" доц. јлександър Ќиколов, един от съавторите на учебника.

Ќе може да цензурираме нито  орана, нито Ѕибли€та. ¬ъзражението беше, че текстът за джихада е не€сен за децата. Ќо така ученикът може да стигне до мнението, че именно - джихадът е не€сно формулиран, а не е свързан конкретно с р€зане на глави, аргументира се и друг историк, проф. ’ристо ћатанов.

”чебникът не е четиво за самосто€телна подготовка, а има и учители. ћоже (в час) да се коментира, че не всички писани€ се възприемат буквално, посочиха историците.

"ћюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по истори€, когато се разглеждат тези уроци. ѕосле при€телите им започват да стран€т от т€х, започват безвкусни шеги - че са джихадисти, терористи", посочи в разговора зам.-главни€т мюфти€ Ѕирали ћюмюн.

"Ќие сме алармирали министерството (на образованието - б.ред.), тези текстове не могат да дадат реална представа за религи€та, изкарани са извън контекста. Ќе са реални тези неща по този начин", см€та той.

—поред ћюмюн, когато се подготв€т тези уроци, тр€бва да има консултаци€ с мюфтийството.

"Ќе тр€бва материалът да се отдел€ от исторически€ контекст, хората живе€т в друга епоха... ’ристи€нчетата може по същи€ начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизици€та например", посочи ћатанов.

"јко не се интерпретират тези неща в училище, къде да се интерпретират? ¬ интернет? ѕо какъв начин", попита Ќиколов.

"÷елта ни е била да се сравн€т новозаветни€т текст, който е подобен по съдържание (относно положението на жените - б.ред.), и текстовете в  орана. ƒа се види, че според т€х жената е сто€ла по-ниско от мъжа (с об€снението -това важи за друга епоха, б.ред.), иначе как ще си об€сним движението на феминистките, даде пример Ќиколов.

"ћного е важно хората, които преподават, да са добре подготвени и темите, които се преподават, да са много внимателно преценени. —ега при така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. Ќа тази възраст децата н€мат възможност за преценка", каза ћюмюн.»зточник: btv
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
 ќ… ƒќѕ”—Ќј ƒј »ћј “ј »¬ј “≈ —“ќ¬≈, »ƒ»ќ“»
0
 
 
¬сички религии тр€бва да се изкорен€т!
0
 
 
Ќиколай ѕейчев  акво тр€бва да зна€т децата?„е мъжа тр€бва да бие жената?
0
 
 
Ѕългари€ прави всичко възможно да деградира младежта още повече рЯШЯрЯСОрЯСОрЯСО
0
 
 
Ќ€кой от коментиращите, въобще, прочете ли стати€та до кра€? «ащото като ви чета коментарите, май не сте стигнали много по-далече от заглавието...
+1
 
 
“ака е, когато психично болен, кръвожаден джихадист и педофил с мани€ за величие и ниско самочувствие решава да си създаде култ и да го нарече религи€.
+2
 
 
≈ това е директно от корана. ѕоследното с удр€нето е най-добро. ƒаже не е нужно мъжът да има доказателства, че жена му върши нещо "нередно" или му се противопостав€. ¬ажното е само да предполага.
+1
 
 
 ато се обиждат на терорист има лесно. —лизаме от колите и да умират от глад в п€съка.
0
 
 
¬ Ѕибли€та ("Ѕожието слово") е написано, че първата жена (≈ва) е създадена от Ѕог, който взел едно от ребрата му, за да € сътвори с цел първи€т човек (јдам) да не е самотен и да си има спътница в живота. ќще от тази притча се вижда, че жената е част от мъжа и той е неин господар и повелител. » това не са го измислили следовниците на ћохамед, а преди всичко юдеите, последвани от христи€ните...
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќационални новини:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јвгуст 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
‘  ћарица, сезон 2019/2020
Ћ€то 2019
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
Ћоко в Ћига ≈вропа, сезон 2019/2020
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
јко изборите б€ха днес, кой бихте подкрепили за кмет на ѕловдив?
 андидат на √≈–Ѕ
 андидат на ќбединени патриоти
 андидат на Ѕ—ѕ, подкрепен от ѕрезидента
 андидат на Ѕ—ѕ, близък до √еорги √ергов
 андидат на ƒемократична Ѕългари€
 андидат на  ауза ѕловдив
 андидат на —ъюз за ѕловдив
ƒруг
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: