ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Това ли ни чака? Притеснителна статистика от Далечния изток за еврозоната и България
Автор: Живко Кръстев 13:45 / 04.12.2023Коментари (0)7049
©
В момента на петролния пазар преобладава очакването, че икономическият растеж, който ще бъде по-слаб през следващата година, и достатъчният добив на страните извън ОПЕК, най-вече САЩ, ще доведе до стабилизиране на петролния пазар и до по-ниски цени. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Миналата седмица по думите му е била изключително интересна за пазара на петрол заради срещата на ОПЕК+. Той отбеляза, че след заседанието страните членки не са излезли с общо комюнике, а само с цифри, което според него свидетелства за разкола между някои от членовете в организацията.

"Липсата на общо становище, на единност, липсата на разбирателство между големите в ОПЕК+ създава съмнения, че организацията вече не е толкова силна. Намалението на добива се оказа по-малко, отколкото пазарните участници очакваха. Разликата е много малка, но нещата се натрупват“, обясни Цачев. 

ОПЕК отхвърля притесненията, че конфликтът в Близкия изток ще се отрази върху цената на петрола. "Пазарът започва да отиграва този икономически риск върху цената и тя върви надолу“, допълни експертът. 

Той отбеляза, че само часове след излизането на данните от заседанието на ОПЕК петролът е поевтинял драстично – с 5-6 долара. "Сега цената се движи към 65-70 долара, може да я видим дори по-ниска, ако импулсът за спад се запази и инвеститорите продават петрол така активно. Това е притеснително от гледна точка на икономическия растеж“, коментира Цветослав Цачев. 

"На петролния пазар ние виждаме краткосрочните притеснения на инвеститорите за растежа, но все още не виждаме дългосрочните очаквания. Това най-вероятно ще се случи по-късно следващата година“, прогнозира експертът. 

Златото отчита бъдещото намаляване на лихвите в САЩ и в Европа. "Печалбите му сега са нещо, което трябваше да се случва в течение на цялата инфлационна ситуация в световен мащаб. То изоставаше, но сега вече наваксва благодарение на очакванията, че централните банки ще свалят лихвите, за да се спре икономическата криза през следващата година и да се тръгне отново към възход“, поясни Цветослав Цачев.   

Еврото според него има потенциал за растеж до края на годината. 

Ситуацията с японската йена обаче е по-различна. Инвестиционният консултант обясни, че йената е единствената сред големите валути, която позволява да се финансират спекулативни сделки между големите играчи. "Проблемът е, че като държава, която манипулира своите лихвени проценти най-силно, на практика японската централна банка изкупува почти целия държавен дълг. Това доведе до още повече притеснения, че в един момент японската йена ще загуби много сериозно своите позиции, по подобие на това, което се случи преди години с швейцарския франк. Това е много силен сигнал за финансовата стабилност в световен мащаб, защото кара спекулантите да имат задължения в йени и създават този голям риск за стабилността на японската финансова система“, обясни експертът. 

Японската икономика не расте през последните десетилетия. Случващото се в далекоизточната страна според Цачев е барометър за това какво може да се очаква след 10-15 години в еврозоната и в България.

"Намаляването на броя на работоспособното население и контролът върху спестяванията води до едни неравновесия, които стават все по-малко устойчиви във времето. Хората, които се пенсионират и използват своите спестявания, създават огромна, опасна дупка. Тази дупка в икономиката не може да бъде компенсирана по никакъв друг начин, освен централната банка да създава този изкуствен балон на активите в баланса си, да държи все повече държавен дълг, да има все повече и повече задължения. Европа върви по същия път. Когато спестяванията започнат да намаляват, тази дупка ще бъде много голяма и ще трябва да идват пари от чужбина, за да бъдат инвестирани в европейската икономика и банкова система.“


Още по темата: общо новини по темата: 729
22.04.2024 »
18.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
11.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: