ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Съдът окончателно обяви арестуването на Бойко Борисов за незаконно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 24.08.2022Коментари (2)1416
©
Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност и за непроизволност. Това се казва в окончателното решение на Административния съд София-град, с което заповедта за ареста на Борисов е обявена за незаконна, пише Lex.bg.

Той беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата.

От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение "Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов. Още през април СРС обяви задържането за незаконно, като в решението си съдия Николай Урумов посочи, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на бившия премиер с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция "Национална полиция“ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията Борисов да бъде арестуван.

Решението на районния съд е обжалвано от полицая от Икономическа полиция Цветан Йоцов, издал заповедта за задържане на Борисов, който твърди пред АССГ, че в нея е формулирана правната квалификация на деянието и конкретните данни за съпричастността му. Според полицая задържането е било необходимо, защото имало вероятност лидерът на ГЕРБ да повлияе на разследването. Представителят на прокуратурата е изразил становище, че жалбата на МВР е неоснователна.

В решението си АССГ напомня посочените в заповедта основания за 24-часовия арест на бившия премиер: "В хода на проведени ОИМ по ДП No. 42/2022 г. на ГДНП, съгласно план вх. No. 3286р-13193/17.03.2022 г. на ГДНП се установиха данни за съпричастност на лицето към действия с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни-престъпления по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК“.

Съдът напомня, че и според Конституцията, и според Европейската конвенция за защита на правата на човека, всеки има право на лична свобода и сигурност и не може да бъде задържан, освен при условия, определени със закон.

"Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред Софийския районен съд не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, пише в решението на АССГ.

 

В него съдиите Катя Аспарухова (председател на състава), Мария Ситнилска (докладчик) и Елка Атанасова отбелязват, че правното основание за задържането на Борисов до 24 часа са данните за извършено престъпление (чл. 72, ал.1, т.1 от Закона за МВР). Според чл. 74, ал.2, т. 2 от ЗМВР и съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК, заповедта трябва да съдържа правните и фактически основания за задържането.

Съдът подчертава, че в заповедта няма описание на фактическата обстановка, а само "лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство, номерът на план за оперативно-издирвателни мероприятия и буквално е възпроизведен текстът за изнудване в НК. Това според съда е основание за отмяна на заповедта.

"Цитирането на текст от особената част на Наказателния кодекс не отговаря на редица релевантни въпроси – кога и по какъв повод е извършено евентуалното престъпление по цитирания текст и какви са фактите, установяващи съставомерността му, за да извърши съдът служебно дължимата преценка за наличие на данни за извършено престъпление от задържаното лице, като материалноправно основание по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР за законността на задържането. Константна е съдебната практика, че излагането на несъответни и ирелевантни мотиви като фактическо основание за издаването на административния акт следва да бъде приравнено на липса на изискуемите от закона мотиви за обосноваване наличието на материалноправни предпоставки за упражняване на предоставената от закона компетентност и съответно води до нарушаване на императивното изискване за съдържание на акта по чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК“, мотивира се АССГ.

В решението на съда се казва още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, тъй като е нарушен принципът на съразмерност по АПК, тъй като съгласно чл. 6, ал. 2 от кодекса, административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава.

"В конкретния случай, нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише АССГ и оставя в сила решението на районния съд за отмяна на заповедта. Столичната полиция пък е осъдена да плати на Борисов 480 лева разноски по делото.

След ареста на лидера на ГЕРБ се разбра, че към онзи момент разпитан като свидетел по това дело е бил само бившият вече премиер Кирил Петков. В показанията си той е заявил, че при срещата си ден преди ареста на Борисов с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, Петков изразил загриженост, че българската прокуратура не действа адекватно по сигналите срещу Борисов. Кьовеши пък му отговорила, че и Европейската прокуратура ще предприеме мерки според компетентността си. Петков обаче изразил силно "лично притеснение“, че е възможно Борисов и другите замесени с казуса, свързан с Васил Божков, да повлияят на разследването, като унищожат или укрият документи и като окажат натиск над свидетели.

Това според Петков можело да стане, ако те получат достъп до доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Още в решението на районния съд обаче беше посочено, че тези съмнения на Петков не са били подкрепени с никакви факти, за да обосноват задържането на Борисов.

Едва след арестите МВР е разпитало и служител на фирми на Васил Божков, който дал показания, че лично е теглил пари от сметки на фирмите, като за всяко теглене Божков му нареждал каква да е сумата. Свидетелят обаче нямал представа дали Божков дава тези пари на Борисов и не бил чувал шефът му да е изнудван.

Показания беше дала и секретарката на бившия финансов министър Владислав Горанов, която е казала, че многократно е виждала Божков в кабинета му, като посещенията все били по инициатива на бизнесмена. Той обаче идвал само "с пура в ръка“ и никога не го била виждала да носи торби, пликове или друг багаж в ръцете си. По този повод пък Божков заяви пред медиите след арестите, че давал на Горанов 20% от печалбите си и добави, че половин или един милион могат да се съберат и в джобовете на едно сако. Тогава той каза, че е дал сведения пред полицията по това разследване, а съдът подчерта, че не е ясно по какъв начин е станало това, тъй като представлявали едностранно писмено волеизявление, в което е отговарял на въпроси, които пък не било ясно кой задава.


Още по темата: общо новини по темата: 191
12.12.2023 »
21.03.2023 »
31.12.2022 »
16.11.2022 »
01.11.2022 »
18.10.2022 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ало,къде сте правозащитните организации,които ревяхте за бистрата сълза Йончева.Къде сте ревящи адвокати за спазването на закона.Срещу 480лв всеки ,който е неудобен ще лежи виновен или не .Това ли ви е промяната.Не искаме 1944год.....
0
 
 
Чист като момина сълзичка...Да живее България и чесните хора!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: