Стартира ремонтът на първите участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:04 / 20.04.2015
2894
От днес започва ремонтът на моста при с. Елешница. Той е включен в първия етап от ремонтните работи по участъци от автомагистралите "Хемус" и "Тракия". Вторият етап на работа започва на 27 април. Движението по тях ще бъде шахматно - с прехвърляне от едната в другата лента.

Подготовката на ремонтите дейности започна още на 17 април със съгласуване на временната организация на движение с органите на МВР и поставяне на указателни табели. Ще бъде ремонтирано платното на моста при с. Елешница в посока София, което е в много лошо състояние. Съоръжението е построено през 1978 г., пуснато е в експлоатация през 1979 г. и оттогава не е ремонтирано.

Състоянието му е не само аварийно, но е и опасно за движение. Разрушаването на асфалтовата основа и бетоновата плоча е изключително застрашаващо живота на пътуващите. Това беше и причината мостът да бъде затворен още в края на месец януари, каза министър Павлова преди дни и обясни, че пътното платно трябва да бъде изгребано изцяло, което включва отнемане на около 35 см от бетоновата основа на моста. В много лошо състояние е и колоната, която също ще бъде ремонтирана. Ремонтните дейности само за този участък са на стойност 6 млн. лв. Ремонтът на другото платно зависи от наличното финансиране.

Графикът за изпълнение на участъците от 5 км до 10 км, от 60 км до 90 км, както и от 119 км до 135 км на АМ "Тракия", е планиран така, че до 1 юли да бъдат готови всички дейности, свързани с ремонт на асфалтовите части. До края на месеца "Автомагистрали" трябва да представят актуализиран график за работа на моста при Елешница в съкратени срокове.

Общо до 100 млн. лв. се предоставят за ремонт на участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус" до края на годината. Подобряването на състоянието на пътната инфраструктура ще съдейства за намаляване на тежките пътни инциденти в страната.

Пред журналисти по време на инспекцията на 67 км на АМ "Тракия" в петък Лиляна Павлова коментира и възможностите за модернизиране на пътната инфраструктура със средства от плана "Юнкер" и обясни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е предложило няколко приоритетни проекта.

Единият е Националната програма за енергийна ефективност, която отговаря на всички изисквания и критерии, тъй като един от основните приоритети на плана "Юнкер" е енергийната независимост.

Вторият пакет проекти, с който кандидатстваме, касае стратегическата пътна инфраструктура, тъй като след доизграждането на АМ "Струма" и строителството със спестени средства от нея на участъци от АМ "Хемус" европейското финансиране ще бъде изчерпано. Затова предлагаме ключови пътни направления по финансовия инструмент за свързана Европа и по плана "Юнкер". Това са пътя София-Видин, довършването на АМ "Хемус" и връзката с Велико Търново и Русе, магистралите "Черно море" и "София-Калотина". Те са част от европейските коридори и стратегически пътни и инфраструктурни проекти, каза Лиляна Павлова.


Виж коментарите (0)

Още по темата (657):
26.04.2024 След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока
Бургас
10.11.2023 Работи се по разширяване на АМ "Тракия" с по още една лента
26.10.2023 Адриан Николов: В Южна България има сериозно икономическо развитие по линия на АМ "Тракия"
12.10.2023 Ремонт затруднява движението по магистрала "Тракия" до Пловдив
19.09.2023 Министър Цеков в Пловдив: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
21.08.2023 Разширението на АМ "Тракия" между Пловдив и София може да стане най-рано след три години
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).