ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Слави Ангелов за убийството на Алексей Петров: Такъв тип мокри поръчки са обвити със сложна конспирация и с дълга верига между извършителя и поръчителя
Автор: Йоланда Пелова 21:32 / 16.08.2023Коментари (1)3521
©
Показно убийство посред бял ден – убит беше известният бизнесмен Алексей Петров. Стана вече ясно, че Петров е бил с охрана при разстрела. Сформиран е оперативен щаб, в който са включени различни структури на МВР. Интервю с криминалния журналист Слави Ангелов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Ангелов, как реагирахте на тази новина вие?



Аз не съм изненадано от това нещо, което се случи, тъй като то има своята дълга предистория. За мен причината за убийството на Алексей Петров трябва да се търси в миналото. Срещу него в годините имаше още четири атентата: През 1999 година беше първият, при който Киро Японеца го простреля в крака в едни ресторант в София. И само този опит за този атентат няма връзка със следващите три, последният от които днес така завърши с успех за извършителите. Т.е. аз смятам, че причините се коренят в миналото, и че тези три следващи атентата, които се случиха срещу него, са свързани, тъй като смятам, че поръчката за това убийство идва от едно и също място, и просто то завърши успешно днес.

Като казвате: Поръчката идва от едно и също място, подозирате ли точно от къде?

Подозирам, нали не очаквате да ви кажа обаче?

Все пак да ви питам. Г-н Ангелов, какви интереси стоят според вас зад подобни убийства?

Аз си спомням добре, че при първия и при втория атентат срещу него имаше арест на извършители, като при първия, който се случи пред неговата база, която се намира на басейна "Спартак“, тогава имаше и някакви насоки между поръчителя и тази група за мокри поръчки, която тогава беше задържана. А причините са, както обикновено в България за такива неща, става въпрос за пари, но също така става въпрос и за его. Аз смятам, че този човек, който е платил за това убийство, е с доста големи възможности, от ранга на Алексей Петров, и при този дълъг конфликт дори може да се каже, че става въпрос за това кой-кого. Аз съм почти 100% сигурен, че нищо в последните месеци, седмици и години няма да намерим причината за този атентат. Сигурен съм, че това се корени в миналото, това че Алексей Петров се пазеше така доста добре в годините.

Да, той винаги е бил с охрана когато излиза, знаем, че мерките за сигурност е имало.



Да, вероятно много добре е знаел защо. Да, точно така. И това е причината това нещо да се случи след толкова много време. Значи може да си направим изводи за това, че тука със сигурност има замесено силно накърнено его, за да може нещо, което ти си започнал през 2002 година при първия опит за убийството, да го довършиш през 2023-та. И в този смисъл всички тези фрази, които сега чувам от политици, че се връщали мутренските години, казва един, друг казва: "Службите не работят“, това са някакви страшни глупости.

Защо да са глупости? Ето сега разбрахме, че и днес Алексей Петров е имало охрана, от МВР казаха, трима охранители е имало с него, но е извършено покушението.

Точно тръгнах да ви разказвам защо. Първо, защото мутренските години не се завръщат, защото причините за това нещо не е в последните години, причината за това убийство е в далечното минало, и ще видите, че рано или късно ще се повдигне завесата около всички тези обстоятелства. А това дали службите работят или не, честно да ви кажа, аз почти 30 години наблюдавам организираната престъпност и как държавата се опитва да противодейства, това дали службите работят или не няма абсолютно никакво значение, защото тези хора, които се занимават с тези мокри поръчки, са много по-ефективни и те в крайна сметка винаги успяват.

Няма никаква връзка тука дали службите работят или не. Нали, тази фраза "службите не работят“, води само към едно: Към предстоящи кадрови промени, които се преследват като политически цели. Не мисля, че нещо толкова изключително става. Да, разбира се, не трябва да се убиват хора не само през 2023-та, мен ако питате и през 1992-ра не е трябвало да се убиват, обаче такива неща стават и в Западна Европа. Факт е, че се случват много по-рядко в България, защото аз много добре помня, че в началото на това хилядолетия ние понякога в седмицата ходихме на по две и на по три убийства. Така че времената не се завръщат, просто нещо, което е започнато отдавна, се осъществи от третия път днес.

Ще успеят ли според вас да бъдат намерени извършителите? Така от вашия опит като криминален журналист какво очаквате да се случи след днешния ден? Ето, видяхме организиран е вече щаб, МВР съобщиха.

Предните два пъти извършителите бяха задържани, само че там недостигнаха доказателства, а второто дело всъщност, което беше за стрелбата с гранатомет, аз мисля че то си е в съдебна фаза. Така че до извършителите има голяма вероятност да се стигне, но въпросът е, че всичко ще остане до там, тъй като такъв тип мокри поръчки винаги са обвити с доста сложна конспирация и с една дълга, достатъчно дълга верига между физическия извършител и поръчителя. Между тях просто има доста посредници, които търсят хора, други осигуряват оръжие, трети дават парите на един, той ги дава на втори и т.н., като целта е по веригата да има достатъчно много бушони, които да изгърмят, за да може да не се стигне до поръчителя. Защото тука важното във всички тези истории е в крайна сметка да се намери, да си стигне до поръчителя.

Но както казахте, това са хора, които са от ранга на г-н Петров и в случая се играе кой-кого, ако може да обобщим.

Аз по принцип тук съм малко изненадан от това, че чак толкова голямо внимание се обръща върху него. Той действително беше доста интересна личност още като барета в Отряда за борба с тероризма. Помня, че средата на 80-те години беше задържал едни германски терористи от техните Червени бригади на Централна гара в София. Но след това, когато настъпиха демократичните промени, той се занимаваше с рекет, с който се занимаваха и борците, и баретите, само че това беше за структури на бивши барети.

Помните как те първо охраняваха колите, след това ги застраховаха. В интерес на истината в следващите години той успя много добре да изсветли своя бизнес, превърна си в ей така в "бяла якичка", и дори имаше един изключителен момент, в който той беше зам.-председател на ДАНС – нещо, което в една нормална държава никъде по света не би трябвало да се случи.

И може би, ако си спомняте, също имаше един главен прокурор, който беше изключително близък с него. И в онзи период дори се разследваха някакви убийства в София и на други места в страната точно във връзка с отношенията между тях. Така че той действително изсветли бизнеса си, но неговото минало е свързано с организираната престъпност, това не е тайна за никой. И причините за това убийство днес се коренят точно там.

Бившият главен прокурор и основател на "Справедливост  за България“ вече Иван Гешев направи коментар, че до убийството на Алексей Петров се стигнало съвсем закономерно.

Ами да, мисля че това потвърждава и това, което и аз ви казвам. Просто това за мене е поръчка, която е направена много отдавна, зад нея стои конфликт, който е породен преди много години, и просто сега е имало възможност това нещо да се осъществи.


Още по темата: общо новини по темата: 107
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
15.02.2024 »
31.12.2023 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: