ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скандал: Тайнствен апартамент в болница "Лозенец" с джакузи и сауна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:00 / 09.06.2023Коментари (0)2317
©
Скандал разтърси бившата правителствена болница "Лозенец". Екипът на NOVA разполага с ексклузивни кадри на жилище фантом, което се намира на територията на здравното заведение, обзаведено е скъпо и до момента е било под ключ.

Пред NOVA сегашното ръководство обяви, че не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало. Според тях жилището няма документи. Михаела Карабельова и операторите Сафуан ал Кюрди и Емил Александров тръгнаха по следите на тези 500 квадрата лукс в държавна болница.

 

Апартаментът се намира на последния етаж на болницата, разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство става дума за около 500 квадрата. Оттам твърдят, че за помещението няма документация в болничния архив.

Според тях никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено. В него има луксозно обзавеждане, както джакузи и сауна. До апартамента фантом се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е загадка кой е разполагал с него.

Пред NOVA бившият и дългогодишен директор на болницата обясни, че знае за този апартамент, но подчерта, че в него не са инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница "Лозенец".

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация, разказва директорът на болницата. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Христо Стоянов - сегашният директор на лечебното заведение. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.  

"Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво", обясни д-р Стоянов.

По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени "необясними неща". "Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата", поясни д-р Стоянов.  

NOVA се свърза и със зам.-директора на болница "Лозенец" д-р Светлин Сталянов. "Така, както са разположени бюрата и шкафът - най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки, по бюрата има остатъци от праха от телефонна система", поясни той.

В една от стаите има и кухня. "Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка", добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. "Щорите са електрически, а прозорецът се отваря", коментира още зам.-директорът на болница "Лозенец".

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов. "Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана", уточни той.

Ръководството твърди, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. "Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година", подчерта д-р Стоянов. 

Справка показва, че в този период директор на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Пред NOVA дългогодишният шеф на болница "Лозенец" обясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е построен през 2008 г. и е с изрядна документация. Проф. Спасов беше категоричен, че средствата, вложени в него, не са на болницата, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни помещения. 

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение. 

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: