Синдикатите: Искаме оставката на Дянков

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
10:03 / 21.11.2011
2823
Ще има стачка срещу увеличаването на пенсионната възраст и отменянето на класа "прослужено време", като започва допитване до всички дружества и компании за включването им в общо национални протестни действия. Това обявиха Пламен Димитров от КНСБ и Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Според тях протестът на 30 ноември няма за цел да бута правителството, а да покаже на управляващите, че повечето българи не приемат антикризисната мярка с вдигането на пенсионната възраст с една година.

"Това не е реформа в дългосрочен план, а мярка за закрепяне на бюджета", категоричен бе Пламен Димитров.

Тази позиция бе подкрепена и от представителя на Българската стопанска камара Григор Димитров, според който правителството трябва да помисли за цялостни и ефективни промени в осигурителната система.

"Вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година няма да реши проблемите на пенсионната система. Причината е, че има натрупани от години много деформации - сред които правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души. Правителството иска само свиване на разходите, а не се говори за откриването на нови работни места и борбата с младежката безработица у нас, която е с 2 пъти по-голяма от тази в ЕС. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план", заяви Григор Димитров.

Според синдикатите правителството трябва да вземе други решения за запълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които към този момент са в размер на 1 млрд. и 100 млн. лева.

"Трябва да се мисли за борба със сивия сектор, увеличение на максималния осигурителен праг и други подобни промени за дългосрочно подобряване на системата", допълни Пламен Димитров.

За БДЖ

"Можехме да ускорим стачката в БДЖ преди изборите, но не го направихме, за да не ни обвинят в спекулации", каза Димитър Манолов.

Той допълни още, че не синдикатите, а управителите на БДЖ ще са виновни за евентуалното затъване на дружеството след стачката, която започва на 24 ноември.

Пламен Димитров от своя страна обяви, че във вторник в КНСБ ще се проведе среща с десетки кметове за това как спрените влакове ще се отразят на хората в населените места.

Не става въпрос за спрените по време на стачните действия влакове, а за тези, които ръководството на БДЖ по принцип орязва", каза Димитров.

Синдикатите бяха категорични, че оставка на социалния министър няма да реши проблемите. Затова пък е нужна оставката на финансовия министър Симеон Дянков, настояха синдикалистите.

Източник: bTV


Виж коментарите (29)

Още по темата (335):
26.04.2024 Гвоздейков подписа за двуетажните влакове
24.04.2024 Експерт: БДЖ е под заплаха за съществуването си
18.04.2024 Сигнал от Централна гара Пловдив: Тотална мизерия, спрете да крадете!
18.04.2024 Доставят 35 влака с пряко договаряне
17.04.2024 Бивша машинистка: Първата коза, която видях в живота си, беше в БДЖ
16.04.2024 Обоснована ли е по-високата цена на билетите на БДЖ?
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).