ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шофьорският курс става 800 лeва?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 20.03.2012Коментари (4)1085
© Plovdiv24.bg
Между 750 и 800 лв. ще стане цената за качествен шофьорски курс от това лято. Прогнозата направи Красимир Георгиев, шеф на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ). Невъзможно е при постоянното повишение на цените на горивата да бъде осигурено качествено обучение, коментира той.

От общо 900 компании за шофьорски курсове в страната 150 са средни училища. Техните автомобили и горива се плащат от държавата, но училищата провеждат курсове и за външни курсисти, които са многократно по-евтини от тези на частните школи. Това води до свиване на обучението сред лицензираните автошколи, за да са евтини като държавно-частната конкуренция.

Ако бъдат приети предложенията на образователното министерство за основно образование в 7-и клас, първа степен на средно в 10-и и втора степен в 12-и клас, то минимумът трябва да е поне 10-и клас, настояха от АКАБ.

Според Георгиев и сега завършилите основно образование често с голяма трудност попълват заявлението си за курсисти, а четенето на правилника за движение представлява сериозен проблем. Колкото по-слабо е образован кандидат-курсистът, толкова повече той е убеден, че шофирането е комбинация между натискане на педали и движение на скоростния лост. В същото време умението да се предвиждат ситуациите на пътя са в основата на 90% от предотвратените инциденти по време на движение, изтъкнаха от АКАБ.

Най-голямата част от пътнотранспортните произшествия са поради неосигуряване на предимство, изтъкнаха от АКАБ, което е най-често от незнание. На второ място са неправоспособни водачи, като най-голямата част от тях са с минимално или никакво образование.

Сред проблемите по пътищата е ниската квалификация на водачите от обществения транспорт. Случва се бъдещ тираджия да умее да работи с дигитална карта, но на знак "еднопосочно движение" да казва, че означава "само направо след знака". Затова от АКАБ настояват за още един тест за правилата за движение по пътищата за бъдещите професионални водачи.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.03.2012 г.
0
 
 
Истината е,че много се мами в школите за шофъорски курсове и кадърни шофъори няма как да излязат.На някои места(няма да уточнявам имена) се кара общо 15-16 кормилни часа(по 50мин.),а трябва да са 31. След това тези "псевдо"шофъори се пускат по улиците.Докато няма контрол над школите за шофъорски курсове-не заслужават и 200лв.такса,камо ли 800.
Aнонимен
на 20.03.2012 г.
0
 
 
Това са глупости!Ще бъде на тази цена, ако има кой да даде тези пари!Защо не проверят касовите му бележки , да проверят на какви цени провежда курсовете за обучение на шофьори?Не е нормално, цените на всички да бъдат едни и същи!
0
 
 
То кога е простак в живота си е и простак зад волана т.е. каквато и цена да му сложиш файдата е никаква, да не говорим че на повечето идиоти книжки не им трябват - те и така си вършеят из улиците. Естествено отговорността не е единствено и само на желаещия да се сдобие със шофьорска книжка, защото когато започне да се обучава, това дали е готов да стигне до изпит е изцяло преценка и отговорност на инструктора, а това дали ще мине на изпита е отговорност на изпитващия. Вярно трудно е да се превъзпита един човек на 17-18години, но пък никъде не е казано че като започнеш шофьорски курс задължително трябва да го завършиш успешно, а и цената от 800 лв не е ли прекалено ниска за това да пуснеш поредния убиец на пътя?
+1
 
 
И 1800 да ги направят при тези часове за кормуване и възможностите да си платиш за книжка и да представиш фалшива диплома, резултатът ще е един и същ. Трябва много повече часове за кормуване, специално отделбено от Общината място за подготовка, преди да се излезе на улицата. Иначе ще си дъвчем вес едни и същи неща и резултатът "0"!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: