ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шефът на НАСА идва в България
Автор: ИА Фокус 12:02 / 08.02.2024Коментари (0)1404
©
През втория ден от посещението си във Вашингтон министърът на финансите Асен Василев посети главната квартира на Националната аеронавска и космическа администрация на САЩ (НАСА). Той се срещна с администратора на агенцията Бил Нелсън, на когото връчи покана да посети България от името на правителството. Ръководителят на НАСА потвърди, че ще дойде на визита у нас през октомври тази година.

На срещата Василев и Нелсън обсъдиха възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА. “България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни," посочи финансовият министър. Той припомни, че през ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението “Артемида". Тази програма на НАСА, в която участват 34 правителства, работи за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Бил Нелсън сподели, че очаква с нетърпение да посети София наесен. Той подари на финансовия министър Асен Василев изображение на известното селфи, което космическият апарат "Орион“ си е направил през 2022 г. "Орион“ също е част от програмата "Артемида“.

Бил Нелсън ръководи НАСА от май 2021 г. В дългогодишната си кариера като конгресмен и сенатор той е автор на серия закони, свързани с науката и космоса. Считан е за един от лидерите на националната космическа програма на САЩ, застъпник на борбата с изменението на климата и поддръжник на програми за обучение в областта на високите технологии. През 1986 г. той тренира и лети с екипажа на космическия кораб "Колумбия“. За шест дни обикаля Земята 98 пъти, като изпълнява 12 медицински експеримента, включително първият американски стрес-тест в Космоса на пътека за тичане.

По-рано през деня министър Василев, заедно с министъра на икономиката Богдан Богданов обсъдиха възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Те участваха и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара. От страна на американският бизнес беше заявен интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

“Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но, ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома," заяви министър Василев пред представителите на големите компании. Той изтъкна инвестиционните предимства на страната ни, като посочи, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от ЕС държавна помощ.

От своя страна, министърът на икономиката Богдан Богданов подчерта, че от 2017 г. досега търговията между България и САЩ нараства, въпреки отрицателните ефекти от пандемията от COVID-19. "През 2022 г. двустранният търговски обмен достигна исторически връх - 2.035 млрд. щ.д. България желае да продължи и развива тази положителна тенденция. "Страната ни има интерес към привличането на американски капиталовложения във високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност. Те ще допринесат за ефективността на българската икономика и ще създадат висококвалифицирани и добре платени кадри. Разчитаме директните американски инвестиции да развиват икономически сектори, способни да издържат на силна конкуренция и да приемат бизнес практиките, етиката и технологиите на чуждестранните инвеститори“, коментира министърът на икономиката.

Според него секторът на информационните и комуникационните технологии е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни. САЩ са световен лидер в този сектор и все повече американски компании насочват своите дейности към България. Огромен е и потенциалът в технологиите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Специален акцент на срещите беше поставен на включването на България във вериги на доставки, което би създало възможности за производства с по-висока добавена стойност.

Министър Василев вчера се срещна и с бившите американски посланици в София Марси Рийс, Ерик Рубин и Ричард Майлз. Според тях напредъкът на България е забележим, особено през последната половин година. Те поздравиха финансовия министър за бюджетната политика и усилията да се повишат доходите и да се премахнат неравенствата.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: