Шаламанов: Ще има пряка заплаха за България, ако Украйна капитулира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:38 / 12.01.2023
1638
Първият канцлер на германската империя Ото фон Бисмарк казва, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.

Информациите от последните дни са най-актуалните примери за това. Според изявление на ръководителя и собственик на руската частна паравоенна формация “Вагнер", частите му са поставили под контрол град Соледар, а Бахмут е обкръжен.

Западните източници не можеха да потвърдят тази информация, а украинската страна коментира, че сраженията продължават, но нито Соледар е превзет, нито Бахмут - обкръжен.

Темата коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио военният експерт доц. д-р Велизар Шаламанов.

На въпроса на кого да вярваме в информациите от фронта, той отговори така: "Напълно достоверен източник няма, но това, което е абсолютно сигурно, е че не трябва да се вярва на руската страна, тъй като тази война започна с твърди изявления, че Русия няма да напада Украйна. Абсолютно всичко, което излиза от Кремъл, трябва да бъде разглеждано като пропаганда с цел въвеждане в заблуждение на украинците, на свободния свят, създаване на разделителни линии".

Според него не трябва да вярваме на Русия, трябва да вярваме на основните институции на свободния свят и най-вече органите на НАТО. "Ако сме обективни, почти всичко, което е изразявано като позиция от страна на НАТО, се оказва вярно. И на 100% това, което е казано от Путин и неговия екип, се оказва лъжа", коментира още доц. Шаламанов.

По думите му очакваната мобилизация на Русия е закъсняла и реалните попълнения идват точно сега. "Тези 300 000, които сега се въвеждат в бой и създават числено превъзходство - това увеличава рязко загубите на руската страна, но те ще направят и втора, и трета вълна на мобилизация, и ще опитат и тази година да използват това числено превъзходство", посочи военният експерт.

"Очевидно има евроатлантическо мнозинство в парламента, именно затова се взе решение за оказване на военна помощ за Украйна. Има такова мнозинство и в страната, но това прави "петата колона" още по-агресивна и настъпателна", на мнение е доц. Шаламанов.

Той заяви, че това, което чува и вижда от страна на президента и служебното правителство, е твърдо преследване на три приоритета:

- Осуетяване на военна помощ от България към Украйна;

- Придобиване на изтребители "Грипен" с цел блокиране на модернизацията на българската армия и разполагане на сили на НАТО, които да компенсират нашите дефицити;

- Удържане позициите на силно кремълско влияние в основните институции в България, включително в медиите.

"Ако някой си въобразява, че Зеленски ще тръгне на преговори да капитулира пред Русия или да предаде половината от Украйна на Русия, това мисля, че е крайно нереалистично. Би взривило целия международен ред и би довело до съвсем преки заплахи за България", заяви още доц. Шаламанов.

Военният експерт е на мнение, че отказът да бъдем съпричастни към Украйна и свободния свят няма да наклони везните към Русия, но успехът ще бъде постигнат с много повече жертви и страдания. "Това наше поведение – на президента, служебното правителство – няма да бъде забравено от украинците и свободния свят още дълго време", каза той.

Според доц. Шаламанов сегашното настояване за придобиване на изтребители "Грипен" е абсолютно необяснимо.

"Придобиването на "Грипен" само ще забави усвояването на Ф-16. Освен това, със сигурност ще забави модернизацията на сухопътните войски и военоморските сили", посочи военният експерт.

Той предложи и една, по думите му, добра алтернатива - "да бъде стартирана една добра програма в рамките на 700-800 млн. лева за изграждане на модерна комуникационно-информационна инфраструктура в сферата на отбраната и сигурността, която да позволи интеграция на Ф-16, федериране със системите на НАТО и по този начин да стане основа на кибер устойчивостта на България, а заедно с това да бъде и инвестиционен фонд за иновации".

Виж коментарите (4)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Пътуването с автобус - удобно само за хора под 170 сантиметра
Депутатът с осемте самолета вече не е част от ПП
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).