ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Северозападна България крие едно от най-невероятните творения на природата 
Автор: Габриела Ганев 17:44 / 05.05.2023Коментари (0)6707
© Уикипедия
Северозападна България крие едно от най-невероятните творения на природата – Белоградчишките скали. Това каза заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов в дванадесетото издание на "Туризмът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

"Прекрачвайки прага на Белоградчишката крепост, се наслаждаваме на един от най-впечатляващите скални феномени от Белоградчишките скали, които буквално омагьосват. Сред червените отвеси на скалите се крие един мистичен свят на каменни коридори и тайнствени проходи. Измежду причудливите форми естествено са издълбани повече от 100 пещери. Накъдето и да се завъртиш, погледът се приковава от чудни панорамни гледки“, каза още той.  

По думите му, посещавайки скалите, можем да видим уникална природа, причудливи скални образувания, тайнствени пещери, символи и пейзажи.  

"Местните са измислили легенди за всеки камък с причудлива форма. Ако посетите Белоградчик през летния месец август, може да се насладите и на майсторското изкуството на артистите от Софийската опера и балет под открито небе в двора на крепостта пред естествения декор на основната група на Белоградчишките скали“, обясни Росен Младенов.  

Той посъветва туристите да посетят освен Белоградчишките скали и крепост, но и пещера Магурата, природонаучния музей, експозициите на историческия музей и художествената галерия с единствения в България Салон за наивистично и интуитивно изкуство.  

"В Белоградчик се предлагат и услугите летене с топловъздушен балон, разходка с планинки или електрически велосипеди, джип сафари, пешеходни турове, туристическа или екстремна разходка с АТВ под наем по определени маршрути, плаване с драконови лодки в Рабишкото езеро, Конна езда в близкото с. Вещица, летни приключенски лагери в с. Стакевци, а за дамите снимки с феерична рокля сред невероятните фигури и уникална природа. Предлага се и игра - военна симулация, при която играчите се елиминират, уцелвайки се един друг с пластмасови топчета с диаметър 6 мм, изстрелвани от реплика на истинско оръжие“, допълни Росен Младенов. 

В дванадесетото издание на "Туризмът на фокус“ пътувахме и до Видин и по-конкретно – до крепостта "Баба Вида, която е единственият изцяло запазен средновековен замък.

Цецка Цокова от община Видин поясни, че не е случайно, че още през 1927 година историческият паметник "Баба Вида“е обявен за народна старина, като основната част от основите на крепостта са римски, от стария град Бонония, а основният строителен период е от втората половина на Х век. 

"Определено със своите внушителни кули, бастиони, многобройни бойници и помещения тя се явява притегателен център за български и чуждестранни туристи, и това е най-посещаваният туристически обект в нашия град. Тя се явява естествен декор на много събития. Община Видин, историческият музей организират фестивали, исторически възстановки, правят се концерти, посетителите могат да се потопят и в историята, предадена посредством театрална постановка. Така че нашата средновековна крепост определено оживява по този начин“, каза още тя. 

Цецка Цокова обясни и как се е съхранило единственото напълно запазено средновековно отбранително съоръжение на територията на страната, като посочи, "Баба Вида“ успява да преживее през вековете, като се започне от I век до ден днешен.  

"Реконструкции са правени, но те най-вече са свързани с нейната историческа предназначеност през хилядолетията. Тя е напълно автентична, градежите могат да се видят и това представлява интерес за туристите, както римския, така средновековния, също и османския, защото тя тогава използвана също като военно съоръжение. Така че тя е автентична, тя ни връща в миналото, тя разказва легенди, така че съхранила е своя естествен облик. Много са туристите, които питат правена ли е реставрация, и всъщност остават учудени, че тя е наистина напълно съхранена. Грижи се полагат от страна на Регионални исторически музей и Община Видин“, каза още Цецка Цокова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: