ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Семейство спечели дело за дискриминация след недопускане до градина на неваксинирано дете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:57 / 05.11.2019Коментари (0)6284
©
Свещеник от Сливен и съпругата му осъдиха регионалната здравна инспекция за дискриминация, защото едно от децата им, което е без поставени задължителни ваксини, е спряно от детска градина.

Отец Евгений от Сливен е баща на девет деца, като две от най-малките не са имунизирани заради съображения на родителите за безопасността на ваксините. Родителите са отказали да поставят на децата задължителните в Имунизационния календар ваксини, подписвайки информирано съгласие по силата на Закона за здравето, разказва "Дневник". Липсата на имунизации става причина да бъдат спрени семейните помощи за двете деца, а едното от тях да не е допуснато до детска градина. В резултат отец Евгений и съпругата му завеждат в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) жалба за дискриминация срещу министъра на здравеопазването и директора на Регионалната здравна инспекция в Сливен. През април 2019 г. КЗД отсъжда, че институциите не са нарушили Закона за защита от дискриминация, а семейството оспорва това решение пред Административния съд – Сливен.

Съдебният състав посочва, че решението на КЗД е взето без допуснати процесуални нарушения, но преценява, че то "е необосновано и постановено в несъответствие с материалния закон". Съдът приема, че недопускането на детето до градина представлява пряка дискриминация. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. В решението на Административния съд - Сливен, изрично се посочва, че качеството и противопоказанията на ваксините не могат да бъдат предмет на обсъждане в конкретното дело. Същевременно от решението се разбира, че нито представител на КЗД, нито директорът на РЗИ - Сливен, нито министърът на здравеопазването са се явили на заседанието по делото, въпреки че са били редовно призовани.

Съгласно Наредба 15/2005 г. за имунизациите в България при отказ от задължителните ваксини родителите извършват административно нарушение, което подлежи на глоба по Закона за здравето. Същевременно в Наредба 3/2007 г. за здравните изисквания към детските градини е указано, че се приемат деца с поставени задължителни имунизации, като се прави изключение за случаите, когато има медицински противопоказания и децата са освободени от ваксини с лекарско решение. Съдът се позовава именно на въведеното в Наредба 3 изключение и заявява, че "законодателят допуска до достъп до предучилищно посещение в държавно детско заведение и деца, които не са имунизирани".

"Ако се игнорира поставеното условие за наличие на противопоказания, то обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца (какъвто е изразеният в писмото на РЗИ - Сливен). Следователно, ако съображенията на законодателя, респективно на заинтересованите в настоящото производство страни са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до детска градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини", се казва в решението.

Съдът заявява, че не намира логика в изразеното от сливенската здравна инспекция становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Пред Комисията за защита от дискриминацията от инспекцията са посочили, че неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет. Сега в решението си съдът казва, че целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет и "наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване".

Съдът приема, че спирането на детето от градина представлява нарушение на Конвенцията за правата на човека и биомедицината, според която всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.

Така съдът намира, че с отказа на администрацията да допусне детето до държавна детска градина то е поставено в по-неблагоприятно положение от други деца, чийто достъп е гарантиран, въпреки че не са имунизирани поради наличие на медицински противопоказания. Така съдебният състав отменя решението на КЗД.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: