ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Само една билка наричат "чудото на Странджа"
Автор: ИА Фокус 10:50 / 26.03.2024Коментари (0)14244
©
Тази килимарска работилница представя не типа домашен хоризонтален стан, а вертикален стан, защото на такъв са работили нашите жени. Това сподели в предаването “Туризмът на фокус" с водещ Ася Александрова, директорът на Исторически музей Малко Търново - Маргарита Филчева.

Историческият музей в гр. Малко Търново е включен в списъка на 100-те национални исторически обекта и се намира на 7-мо място в него.

Кога се ражда идеята за създаването му?

"Идеята за създаване на музей, така да го кажем в Малко Търново, идва от един наш учен, траколог, проф. Александър Фол, който е и наш патрон, тъй като на по-късен етап ние носим вече и неговото име. Но да започнем от самото начало през далечната 1983 г. се заражда и нашияt музей, осъществява се тази идея да има музеен комплекс в Малко Търново. Като първоначално музейният комплекс е под името “Странджа", на самата планина кръстен съответно, като е бил и клон към Регионален музей - Бургас тогава", каза Филчева.

Какво може да бъде видяно в раздел “Етнография"? 

"Ние сме разделени в няколко сгради. И в една от сградите е експозиция “Етнография" и представя съответно странджанският бит и занаятите, които са били в Странджа практикувани. Странджанският бит, съответно дома на един странджанец и то от средна класа, така да го кажем е представено, с голямата, нали самата къща. Етнографската експозиция е трети тип странджанска къща, тъй като при нас се отличават четири типа къщи. 

Първият тип е земълната къща, която е била с конструкция изцяло от дърво, която в днешно време вече не съществува. Втори, трети тип странджански къщи, където първият етаж конструкцията е от камък, вторият етаж вече е дърво. И четвъртият тип, градският тип къщи, това са чорбаджийските къщи още. Етнографската ни експозиция е разположена в такава трети тип странджанска къща, която принадлежи и е принадлежала на капитан Стамат Икономов, това е родната му къща, запазена е съответно. И там е изложен този странджански бит и част от занаятите, които са се практикували в Странджа".

Казват, че раздел “Природа" е единствен по рода си. Защо?

Тук вече е много интересно, защото цяла Странджа е много интересна като природа. В този раздел, който ви представяме, хората ще се докоснат до видовете дървета - от широколистните, които се срещат при нас, от иглолистните видове. Растителният свят, който представя самата планина пред своите посетители. Животинският свят, също със звуци, е представен при нас. Интересна е странджанската зеленика, сега предстои Фестивалът на зелениката.

Кога?

Май месец в Странджа. На 12 май, в с. Граматиково е 20-то юбилейно честване на Фестивала на зелениката. Така че който желае също може да отиде на място, защото ще има програма, която също ще бъде най-вероятно богата. Това вече колегите от Природен парк “Странджа" могат да кажат от тук нататък какво ще подготвят. Странджа е много богата планина, така че и растителният, и животинският свят са интересни. 

В Странджа виреят повече от 540 лечебни растения, но само една билка я наричат “чудото на Странджа" - Кримски чай. Твърди се, че съществува от 60 млн. години, заплашена е от изчезване, ето защо е вписана в Червената книга на застрашените видове в България. Местните казват, че помага за всичко, че има чудодейно действие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: