ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
SMS-и за блокиране на банкови карти заляха бургазлии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 24.01.2012Коментари (12)3967
SMS-и от различни банки с предупреждение за блокиране на банковата карта от съображения за сигурност заляха бургазлии в последните дни. Причина за това са опитите за манипулации върху банкомати, разположени на оживени места в града / като освен главните улици, хипермаркети и големи търговски вериги/ манипулации се наблюдават и върху банкомати, разположени в по-затънтени места на Бургас.

Голяма част от "ужилените" още не са разбрали за проблема или предпочитат да не уведомяват полицейските служители по места за регистрирания проблем. С цел да не станем жертва на "наглите измамници" е необходимо всеки един от нас да разбере, че за скимирането на картата му / нерегламентирано снемане на данните и ПИН кода/ са нужни не повече от 30 секунди. На банкомати / може и да са от различен вид/ се монтират : техническо устройство или т.нар. скимер - съдържащ елементи за копиране на данните от магнитната лента и микрокамера за узнаване на ПИН - кода на притежателя на картата.

"Скимера" се поставя като допълнителен елемент върху банкомата, като всяка част от това устройство се позиционира на различни места. Елементите му имат скрита микро-камера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Поставянето му изисква единствено точно фиксиране върху конкретното място на банкомата, като често се използва двойно подлепящо тиксо.

Една част от "скимера" се поставя върху входа на карточетящото устройство /"устата"/ на банкомата, а другата съответно на място от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на съответния ПИН код от лицето, ползващо банкомата. Монтираният "Скимер" по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които са боядисани в цвят идентичен на фабричния. Това дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му и при транзакция / било то : теглене на пари, справка за наличност по картата или друга операция/ да останат неразпознаваеми. "Скимерът" има възможност да включва едновременно и двата елемента (2 в 1). След като се сдобият с данните за платежния инструмент и ПИН кода на титулярите, лицата осъществяващи престъпната дейност, изготвят неистински платежни инструменти и теглят всички средства от банковите карти. 

"Скимери" се поставят на почти всички видове банкомати, като най-често срещаните са : NCR, IBM WINCOR и DIEBOLD / това са видове банкомати на различни производители/. Установени са конкретни зони където е възможно да се монтира "Скимер" , показани на схема от галерията.

В Наказателния кодекс ясно регламентирана санкцията, при доказване вината на лица, извършващи "скиминг" - това е лишаване от свобода от 1 до 8 години. При използването на данните от чужди карти е предвидено : лишаване от свобода от 2 до 8 години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Просто гледайте добре.Те се виждат,няма как да поставиш устройство върху истинското и да не си личи още като погледнеш.Тези неща се слагат заради чужденците и завеяните хора като цяло.Със сигурност,който го е поставил седи на близо и наблюдава,така че ако намерите устройство поогледайте се за изверга.Използвайте банкомати на клонове на банки,но не на разни скатани места.
Aнонимен
на 25.01.2012 г.
0
 
 
Самите устроиства са напправени така ,че да могат да се поставят тези удорми.
Aнонимен
на 25.01.2012 г.
0
 
 
аз лично преди да сложа картата ръчкам с ноктите навсякъде където е описано по снимките и си крия пин-а
Aнонимен
на 24.01.2012 г.
+1
 
 
Олигофрени, вместо да се заяждате, вземете попитайте, как може да се предпазите от това нещо да не ви се случи, защото ако случайно не знаете живеете в 21 век и искате или не искате тезни неща, ще са част от нашето ежедневие. Просто трябва да се научим да се учим постоянно, а не само да недоволстваме и нехайстваме и да търсим проблема в другия а точно той да бъде в нашето невежество !!! Та да оставим тези неща настрана но как можем да проверим (разберем), че няма скимиращо устройство на банкомата ??? Някой запознат ако може да сподели ще съм признателен
Aнонимен
на 24.01.2012 г.
0
 
 
за кражба ръката за убийство главата
Aнонимен
на 24.01.2012 г.
+5
 
 
Искахме и още си я искаме. Като не ти изнася - хващай към Северна Корея.
Aнонимен
на 24.01.2012 г.
-5
 
 
Нали искахте капитализъм. Ето ви го. Искахте демокрация , ама ще я гледате през крив макарон. Ганьовци.
Aнонимен
на 24.01.2012 г.
+2
 
 
Защо това е НОВИНА? Всеки ден някъде по света хващат банди с БГ участие. Сега вече са и у нас. Нормално. Това е България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: