ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Румъния и България с "почти" свободен път към Шенген, само Австрия е против
Автор: Петя Кузева 22:38 / 20.12.2023Коментари (1)7634
© Profimedia
"Румъния и България с "почти" свободен път към Шенген. Само Австрия е против. Решението на Унгария". С това заглавие излезе днес една от най-авторитетните румънски медии Newsweek.ro.

"Фокус" ви предлага материала на колегите без редакторска намеса. 

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Унгария ще разреши на България достъп до Шенген, веднага щом българският парламент потвърди официално премахването на допълнителната такса върху транспорта на руски газ.

"Получих информация от моя български колега, че вчера (понеделник) българският парламент е премахнал този закон", каза Сиярто във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук. 

Румъния и България с "почти" свободен път към Шенген. Само Австрия е против. Решението на Унгария 

Министърът подчерта, че Унгария ще се откаже от ветото си срещу влизането на България в Шенген, веднага щом законът бъде публикуван в петък. Освен това ще поиска от Европейската комисия да спре процедурата за нарушение, която Будапеща започна в това отношение. 

През октомври България обяви въвеждането на по-висока транзитна такса за руския газ, мярка, денонсирана от Сърбия и Унгария. Будапеща и Белград казаха, че българският данък вдига цената на газа с 20%. София контрира, че увеличението трябва да се поеме от руския доставчик "Газпром", но "малкият Путин" в Будапеща не иска да разстройва господаря си в Кремъл. 

"Газпром" спря доставките на газ за България, малко след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година. Въпреки това Русия продължава да доставя газ за Сърбия, Северна Македония и Унгария чрез тръбопровода "Балкански поток", който пресича България. "Балкански поток" доставя руски газ в Европа, който стига до Турция по газопровода "Турски поток" под Черно море. 

Критериите за присъединяване на Румъния и България към Шенген вече нямат нищо общо с първоначално установените, с които се присъединиха другите европейски държави. Сега страни като Унгария или Австрия, които са силно критични към Европа и европейските решения, но се възползват от всички европейски пари и закони, изнудват други европейски държави да наложат своя собствена програма на Брюксел, дори ако по този начин те антагонизират своите съседни държави. 

Нидерландия се отказва от ветото си срещу България

Нидерландия се съгласи с присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщиха от холандското министерство на правосъдието, с което сложиха край на дългогодишната опозиция на страната срещу това. 

Холандското правителство смята, че "България изпълнява поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се договорим за решение, водещо до нейното пълно присъединяване", но парламентът в Хага има последната дума. 

Холандският кабинет отбелязва, че следприсъединителният мониторинг е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона. 

Австрия сама срещу всички по въпроса за Шенген

Преговорите продължават и румънски източници казаха, че в момента Австрия не е склонна да позволи пълноправно членство през следващата година. 

Миналата седмица Австрия изброи редица условия, за да позволи на България и Румъния да влязат в Шенген само с въздушни граници, като пълното присъединяване ще обхваща сухопътните граници на по-късен етап. 

Едно от условията, наложени от Австрия, е укрепването на границата между България и Румъния, което още повече изнерви София, защото ако и двете страни влязат в Шенген, тази вътрешна граница трябва да изчезне напълно, а не да се затяга още повече.

В същото време от Виена заявиха, че укрепването на границата между България и Румъния ще бъде само временна мярка, подобно на временния граничен контрол между Австрия и Германия и това не би трябвало да е проблем за София. 

Чолаку обеща присъединяване на Румъния към Шенген до "два дни"

Министър-председателят Марсел Чолаку изрази миналия петък надеждата, че преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство ще приключат през следващите дни и ще получим ясен календар за присъединяване, включително сухопътни граници, като това е най-важният аспект, който ще остане завинаги отключете трафика между Румъния и България, Румъния и Унгария или Гърция и България. 

"За тази година се надяваме в следващите два дни да приключим преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство, като първата стъпка, въздушна и военноморска, както и да завършим възможно най-голяма част от инфраструктурата", каза румънският премиер. 

"До следващата година министърът е приел, че ще завършим 250 км магистрала и скоростен път и ще се подготвим и за следващата година, когато се надявам да приключим и преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство, този път по суша", каза Марсел Чолаку, цитиран от News.ro. 

Йоханис е песимист за присъединяването на Румъния към Шенген

В контекста на разговорите с австрийската страна президентът Клаус Йоханис заяви, че има още много аспекти, които трябва да бъдат договорени, за да се получи подкрепата на Австрия за присъединяването на Румъния към Шенген. Въпреки че е скептичен относно извънреден Съвета по правосъдие и вътрешни работи (JAI) до края на годината, Йоханис казва, че не изключва възможността за решение до края на тази година.


Още по темата: общо новини по темата: 379
18.04.2024 »
11.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
02.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ето я поредната Руска лимонка в ЕС в лицето на Австрия, която ще ни изнудва до последно, а нашите врътни топковци ще се чудят от кой да искат помощ. Австрия не е в НАТО, обаче говори за сигурност и укрепване на граници.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: