ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Райско кътче от България наподобява Малдивите и поречието на Амазонка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 04.06.2023Коментари (4)47331
© NOVA
Може ли едновременно да се озовем на Малдивите и по поречието на река Амазонка? Оказва се, че в България има такова място, обединяващо като визия тези две туристически дестинации. Плажът край град Никопол на Дунав и каналите по реката могат да съперничат на най-екзотичните световни дестинации за алтернативен туризъм и тепърва набират популярност и се разработват от местни ентусиасти. 

Река Дунав на Никополския архипелаг е изключително красиво и пълноводно място в това време на годината. Като се отдръпнат водите е българските Малдиви.

Никопол е град с по-малко от 2000 жители. В миналото е символ на българска марка батерии. До това място се стига бавно, заради липсата на първокласен път. А и градчето, за жалост, е със затихващи функции. Но край бреговете на река Дунав се случва нещо различно. Двама мъже ежедневно кръстосват поречието, защото така дават на себе си духовна храна, а отскоро са заразили и туристи, не само от България, разказва NOVA.

Синан Гавазов 15 години изпълнява ролята на туристически и риболовен гид по река Дунав и показва смайващи картини, и малко известни забележителности като раннохристиянска църква, до която се стига само по вода. "Една от забележителностите, които видяхме е скалната църква Св. Стефан.

Раннохристиянска от 3-4 век след Христа. Руши се. Скалата е варовик. В най-цветущия си период е била много колоритна, като селище на монаси. Имало е дървени нарове, където монасите са спели", казва Гавазов.

В началото на Никополския архипелаг първият остров се нарича Градина. Там се приготвя рибена чорба по автентична дунавска рецепта. "Минимум два вида риба трябва да има в тази чорба. Колкото повече риби има, толкова по-вкусна. Тук има най-хубавите риби – сом и бяла мряна", споделя той. Бялата мряна е приготвена и на скара.

Всички деликатели са приготвени от съпругата на Синан, която часове по-рано е пристигнала на острова, за да подготви кулинарната атракция. Домакините ни съжаляват, че в този период на годината не могат да се видят красивите плажовете, оприличени на Малдивите.

Дунав е пълноводна в този период на годината и пясъците са под вода. "Пясъците са километрични, девствени, не е стъпвал човешки крак. Точно тук се оформят. След месец, месец и половина, тази водна преграда между нас и българския бряг е пясък. Съвсем близо е идеята да ги предлагаме като форма на алтернативен туризъм", обясни Гавазов.

И докато никополските пясъци може да видим само на снимка от миналогодишния период, то друго място по реката, сравнено с Амазонка, е на разположение. Прехвърляме се в лодката на Бисер Пасков, който освен гид, почитател на моторните спортове, рокер е и свещеник. Приема своята мисия да популяризира Никопол и забележителностите по река Дунав по библейски.

"Забравяме да се наслаждаваме на това, което ни е дадено от Бога. Човешкият живот е кратък. Миг от вечността, както е написано в Светото писание. И Христос е казал: Утрешният ден не съм го обещал на никого. Днешният ден е моментът да се насладим. Всеки ден виждаме островите по различен начин. Обилна растителност, цветове на дървета, избуяват треви, после изгаряне и настъпване на есен. Всеки ден е с неговата красота. И наистина хората да видят една девствена природа, където няма човешка намеса, защото, където има човешка намеса – нещата се опорочават", споделя Бисер Пасков. Той влиза с лодката си в никополските канали на Дунав. Мястото е с особена красота и може да се конкурира с Амазонка.

След два часа по дивите места в река Дунав, се връщаме обратно в Никопол с обещанието, че ще върнем отново, когато пясъците на българските Малдиви се появят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.06.2023 г.
+1
 
 
Да защо няма снимки.Телефон ли нямахте,какво ли.
Aнонимен
на 05.06.2023 г.
+1
 
 
Миналото лято бяхме с Бисер на разходка с лодка из тези места. Невероятно приключение ни приготви. Нахрани душите ни с гледки и разкази за Дунав, Никопол, риболова, птичия свят, нахрани и телата ни с много вкусна саламура и бяла мряна на жар. Благодаря на този страхотен човек!
Aнонимен
на 04.06.2023 г.
0
 
 
Добре, но защо няма снимки, освен една и то която по-скоро ми прилича на "Аладжа манастир"-Зл. пясъци:-(?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: