Радев лансира създаването на Национален център за наблюдение от космоса

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:06 / 03.05.2022
1178
"Образованието трябва да се развива в практико-приложно направление, за да може знанията веднага да влизат в употреба" - това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия със студенти от Аграрния университет, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Когато излезе първият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост при предишното редовно правилство, прозрях, че в него липсва нещо важно – да имаме пълен контрол върху нашата си земя. Затова смятам, че трябва да има Национален център за наблюдение от космоса. Заложен е сега, над 100 млн. лв. са предвидени за него. Говорим за виртуални животни, пасища, градини без овошки и т.н. - това е единия от проблемите на досегашния начин на разпределение на субсидиите. 

Този център ще е огромен, с представители на всяко министерство и ведомство, които ще наблюдават какво става в България от космоса. Над нас непрекъснато обикалят спътници, информацията пристига почти в реално време. Може да се следи състоянието на въздух, води, реки, гори, почва – влага, химически състав, борба с наводненията, пожари, трафик и т.н. Очаквам в скоро време да имаме този център, в него да се носи денонощно дежурство по бедствия и аварии – експерти да обработват информацията и да бъде достъпна до всеки фермер. 

Имах среща с отговорника на Световната банка за България, идваше от Латинска Америка. Той разказа, че Коста Рика е изстреляла свой спътник и наблюдава горите. Трябва да гледаме смело напред, категорично трябва да направим така, че всяко достижение в технолгиите да го внедряваме в живота, защото има държави, които го правят и живеят по-добре.".

Президентът получи кошница с даровете на университета. Румен Радев участва в дискусия "Бъдещи предизвикателства пред младите хора в България" в Аграрния университет в Пловдив.

В програмата на държавния глава е предвидено посещение на учебно-опитната и експериментална винарска изба на АУ в село Брестник, където ще се запознае с историята на избата и технологията на производство. В Пловдив Румен Радев ще посети и пловдивския производител на роботи "Милара Интернешънъл", където ще се запознае с високотехнологичното производство на фирмата и ще обсъди потенциала за производство на електрически камиони в България.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).