РЗИ-тата затягат контрола: Започват здрави проверки за продажба на райски газ!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:11 / 11.08.2022
1486
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев изиска регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост), както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

В тази връзка на регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват Министерството на здравеопазването.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ и/или от държавни здравни инспектори от Министерството на здравеопазването, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция, съответно от министъра на здравеопазването.

Виж коментарите (1)

Още по темата (51):
07.02.2024 Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в склад в Пловдив
17.11.2023 Скандални флаери край училище в Пловдив
14.11.2023 За райския газ от първо лице: "Припадаш, събуждаш се и повръщаш"
18.10.2023 Криминализират райския газ
22.09.2023 Обезпокоителни кадри: Тийнейджъри дишат райски газ в Пловдив
12.09.2023 Д-р Сибила Маринова: Райският газ води до спонтанни аборти и стерилитет
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).