ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Първанов наложи вето на пенсионната реформа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 11.12.2011Коментари (5)3177
© Plovdiv24.bg
Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството.

Държавният глава подписа указ, с който го връща за ново обсъждане в Народното събрание. Според Първанов сме свидетели на едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог.

"Този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите", пише в мотивите си Първанов.

Президентът намира за нецелесъобразна нормата, с която се отменя индексирането на пенсиите за 2012 г. и по същество се отменя т.нар. златно швейцарско правило.

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година. Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава", изтъква президентът.

Според него увеличението на пенсионната възраст е предложено неочаквано и е взривило социалния мир. Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, посочва Първанов.

"Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето", смята Първанов.

"Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие. Подобна внезапна мярка срива доверието към системата на държавността, отслабва стимулите за участие в осигуряването и създава условия за социално противопоставяне", е мнението на държавния глава.

Първанов споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисният.

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд "Безработица", който също е с висок бюджетен дефицит.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. е приет и при съществени процедурни нарушения на законодателния процес, изтъква още държавният глава в мотивите си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще мрем на работните места и работодателите ще поемат разходите по погребенията,поне родата да не се набутва .
+1
 
 
А бе вие сте много ограни4ени бе,коя власт не иска да вдига пенсии и соц.придобивки,нали така се пе4ели популярност и народна подкрепа,агента ГОЦЕ-президент на вси4ки цигани, да беше наложил вето на боклука довел до вземането на подобни мерки!
Aнонимен
на 11.12.2011 г.
+6
 
 
Доста закъсняло вето. Герберистите са навсякъде. Вся власт саветам.За да дойдат тези откровенно безпардонни и некадърни мутри на власт сте виновни вие другарю президет и майката столетница. Ако бяхте читави нямаше сега такива като Дянкоффф да ни яхат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: