Проф. Радка Аргирова с важно предупреждение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:43 / 28.08.2022
7561
В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период. Това заяви в "Денят започва" проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера по въпросите свързани с пандемията.

По думите й не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти.

"Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас в момента доминира вариантът Омикрон", допълни проф. Радка Аргирова.

Тя поясни, че вече са описани над 200 постковид синдрома, като всеки орган може да бъде засегнат.

"Между 10 и 12 процента се сблъскват с постковид синдрома. Най-новите медикаменти скоро ще бъдат у нас, до края на лятото. Към групата на лекарствата има един нов медикамент, който на практика е ваксина за лицата, които не очакваме да развият антитела след ваксинация - лица с особено тежки заболявания. Те са почти 2000 в България. Този препарат директно вкарва антитела, а не антиген", добави тя.

"Ендемичното разпространение на вируса означава, че ще има "малки взривове“ на заболеваемостта, но само на локално равнище. Няма да се засяга цяла област или град, а само част – една паралелка или едно училище. 

Това е удобен период тези, които не са се ваксинирали, да го направят. Вариантите на COVID в момента са чувствителни към ваксините. Ако този, който не е ваксиниран, е над 60 години и има хронични заболяване, не е добре да допуска заразяване с този вирус“, допълни проф. Аргирова.

“Ако някой не е ваксиниран, спокойно да се ваксинира с ваксините, които имаме в момента. Ако човек е ваксиниран с първия бустер, което третото вливане, може да изчака новата вкасина. Тя е бивалентна, като засяга началния причинител и причинителя, който най-много шества по света – BA.5“, каза още тя.

Относно симптоматиката вирусологът посочи, че продължава да се наблюдава кашлица и температура, но намаляват признаците като влошаването на вкуса или загубата на мирис при коронаивируса.

Тя коментира, че маймунската шарка е рядко заболяване, което не е типично за Европа.

"Заболяването протича леко, самопреминава, но има потенциал да заразява този вирус. Предаването става най-често чрез директен контакт кожа в кожа или по въздушно-капков път. Често болестта започва с втрисане и температура. 6 до 7 дни след заразяването се появява симптоматиката, инкубационният период е до 21 дни", каза още проф. Радка Аргирова.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).