ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Аргирова: Амбицията ни е половината население да е с ваксини до края на януари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:16 / 30.12.2021Коментари (7)1835
©
“В това положение (б.р. да се превърнат в COVID-гето) могат да бъдат всички държави, които са с нисък процент на ваксинално покритие. В момента в Европа те са пет, сред тях Румъния, Литва и България". Това каза пред ФАКТИ вирусологът проф. Радка Аргирова.

“Направих си труда да проуча има ли изследвания преди COVID по отношение на нагласите за ваксинация, при това специално при деца. Знаете, че националният имунизационен календар започва още от деня на раждането. Направих това проучване с помощта на Националната педиатрична асоциация.

Оказва се, че едно проучване показва, че през 2017 година 50% от българските родители не биха разрешили децата им да се ваксинират, ако ги бяха попитали. Искам да кажа, че за това (б.р. за антиваксърските настроение) не е виновен самият COVID-19, има го отпреди", каза още тя.

“Не само при COVID-19, но и при при други явления, с които се сблъскваме, се вижда, че когато твърде много се говори, на човек не му се слуша. Тук обаче имаме особености в говоренето. Първо, още от началото не се започна да се говори с научни факти, които да бъдат убедителни, да не са догадки и да са доказани. За това има причина. Става дума за нов обект, който подлежи на изучаване.

Всеки ще каже: “Да, така беше, ново беше, откъде да знаем какво да говорим". Не съм съгласна с това.

Това е вирус от семейство “коронавируси", това семейство ни е известно отдавна. Чак толкова кой знае какви новости не са настъпили, освен че например за първи път толкова години, при толкова епидемии, ние не знаем кой е междинният гостоприемник на вируса от мястото на естествената му среда на живот и развитие до пристигането му при човека. Това досега не се е случвало и много ме притеснява", каза още проф. Аргирова.

Тя обясни, че е възможно и други животни, различни от броненосеца, който беше посочен за евентуален междинен преносител, да пренасят вируса, причинител на COVID-19. “В момента се провеждат изследвания върху редица животни и върху домашни животни. На всяка цена трябва да ни стане ясно какъв е пътят на този вирус от естествената му среда до човека", посочи тя.

Проф. Аргирова каза още, че опашките пред пунктовете за ваксиниране я правят по-оптимистична. “Радвам се на опашката, въпреки че скептиците казват, че опашката се състои предимно от възрастни хора, идващи за трета доза. Така или иначе тези хора са помислили за здравето си, проявили са доверие", допълни тя.

Разговорът премина към бъдещото управление на пандемията у нас. “Аз съм абсолютно против един човек да решава всичко и да дава мнения за всичко. Споделих това с г-н премиера и му казах, че ще бъдем един малък колективен орган.

Не сме говорили как ще го наречем. Искам този орган - група съветници, да бъде към премиера и да постигаме консенсус по въпроса кога и какви мерки да се взимат: първо, по характера на мерките и второ, по тяхното времетраене и флексибилност, изменчивост. Не ми харесва, че когато се обоснове някаква мярка, изведнъж тя ще трае 3-4 месеца. Невинаги това дълго времетраене е оправдано", коментира тя.

“В момента текат процеси на конструиране на различни тела, включително и съветнически, към премиера. Искам да подчертая, че тези няколко души, чийто състав обмислям, ще работим в тясна връзка помежду си. Ще работим и в много тясна връзка с Министерството на здравеопазването.

Това, което беше досега - разнопосочни послания от различни хора, просто не трябва да продължава. Хората не могат да се ориентират в нашите разнопосочни послания. Трябва всичко да е ясно, точно и да почива на научна основа", обясни проф. Аргирова.

“Като учени, ние нямаме право да казваме, че в страната има “Омикрон", докато това не се потвърди от Националния център по заразни и паразитни болести. Имаме обаче тестове, с които работим, включително аз днес работих с такъв тест. Тези тестове са приспособени за “Омикрон". Виждаме, че има положителни резултати, тоест има такъв вариант в страната. Разбира се, говоря за няколко случая, не са всички", каза още тя.

Вирусологът посочи, че има указания кои проби да бъдат подлагани на тестване за “Омикрон": “Това са проби на хора, които задължително са имунизирани с целия курс на имунизация и са получили и бустерна доза, но са пребивавали на места с висока превалентност на COVID инфекцията и са се заразили там.

Тези, които изследвахме в нашата лаборатория, имат съвсем леки признаци. Става дума за хора с бързонастъпващо уморяване - нетипично за тях и работоспособността им, тежко главоболие и тук-таме лека кашлица, лек задух, но в никакъв случай не става дума за тежко протичащи явления".

На въпроса как да си обясним това, че “Омикрон" засяга предимно имунизирани хора, тя отговори: “Броят на неваксинираните е много малък, вирусът трябва да намери как да оцелее, да преживее (б.р. има се предвид в чужбина). Стратегията на вируса е една - да оцелее. Как - ето как, чрез мутиране, така че да може и да зарази клетките".

“Сега 1/3 от населението е ваксинирана. Много ни се иска до края на януари да стигнем до поне половината и това е нашата амбиция. В края на януари ще започне сериозната вълна от “Омикрон", ще се присъедини грипът и трябва да сме готови", каза още тя и поясни, че в момента тече процес на запознаване личните лекари с конкретни факти относно ваксинацията при различни видове хронични заболявания.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Баба Радка е на 77г.Лятото говореше,че ваксинираните не се заразявали и не предавали заразата.Тя е вече пълен кукумицин.
0
 
 
Тази госпожа нали е пенсионер?! На нея ще й дадат ли 75 лева? И още нещо - нали ще съкращават пенсионери на държавна работа, защо я държат?
0
 
 
Той Мангъров го каза. Един път да съм съгласен с него. Сигурно го е чел някъде. С ваксините ,карат вируса да мутира. Щом много неща са ви известни относно коронавирусите и принципно с вирусите сте наясно ,че изменчивостта му по често ,го прави и по уязвим ,като мутира. В смисъл по лесно се предава и заразява ,но не протича тежко. Бустерните дози целят да го променят още. Затова се набляга на тях. Това трябваше да обясните в началото на ваксинацията. Че ваксините не предпазват от заразяване ,а освен че предпазват от ТЕЖКО изкарване....целят мутация на варианта,който да се промени при висок процент ваксинирани и преболедували. Цедката да е по малка и смъртността да не е висок %. Голяма част от белите престилки обаче го знаят. Някой обади ли се ,хората го приемат и държат на избора си. Тук е така. В Западните общества са свикнали да слушат и да вярват на управляващите си. На науката!!! Там различната позиция ,не се допуска толкова лесно да "мъти" недоверчивите мозъци. Ето затова имат висок % на ваксинация ,а сега висок процент на заразени. Ако им зададеш този въпрос на хората ,които са се дупнали ще гледат ,като телета. Те не знаят ,защо. Те знаят,че е трябвало така. Докато тук бай Ганьо е компетентен. :) Обаче и Ганьо е хубаво да се замисли. При нас вчера 3450 души са с положителни тестове и са починали 162 души. Във Франция 180 000 души заразени...184 души починали.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: