ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Притеснителна статистика за опасните асансьори у нас?
Автор: Неда Узунколева 17:07 / 18.01.2024Коментари (0)1374
©
Държавна агенция за метрологичен и технически надзор изпратиха официално съпбщение до медиите, в което разясняват колко е броят на опасните асансьори у нас. 

Ето каква е позицията на ДАМТН: 

"Във връзка с медийни изявления пред БНР, в които се твърди, че "над 90 хил. опасни асансьори у нас“ и "всичките са с изтекъл срок на годност и всички те трябва да бъдат незабавно модернизирани или подменени“, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) заявява, че тези твърдения не отговарят на истината.

ДАМТН е внедрила и поддържа информационна система на съоръженията с повишена опасност, която включва и информация за регистрираните от органите за технически надзор асансьори. Съдържащата се информация показва, че на държавен технически надзор са регистрирани 15 244 бр. асансьора, от които в експлоатация са 10 843 бр., а лицензираните лица са регистрирали 69 471 бр. асансьора, от които в експлоатация са 64 117 бр.

През 2023 г. Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор“ (ГД ИДТН) е извършила 11180 бр. технически прегледи и проверки, включително по подадени сигнали. В следствие от извършената дейност са спрени 73 бр. асансьори.

ГД ИДТН ежегодно извършва проверки на лицата, получили удостоверения за дейност по поддържане, ремонтиране и преустройване на асансьори и вписани в регистъра на ДАМТН и на лица получили лиценз за осъществяване на технически надзор. За извършени системни нарушения се предприемат действия по обезсилване на издадените удостоверения и отнемане на лицензии.

Относно твърденията , че официалната статистика се "крие“ и че над 90 000 асансьори са опасни и всичките са с изтекъл срок на годност, Ви уведомяваме, че ДАМТН винаги е предоставяла коректно наличната информация на медиите и други заинтересовани органи и смятаме, че изказаното твърдение насажда страх в ползвателите, които използват асансьорите. За всеки асансьор производителя му е издал техническата документация, в която не е посочен срок на годност на асансьора.

С цел осигуряване на безопасната експлоатация нормативната уредба предвижда:

- Един път на 30 дни, освен ако не е предвидено друго в инструкцията на производителите, се извършват функционални проверки от лицата, които поддържат асансьорите. В случай, че установят липса на предпазен щит под кабината на асансьорите или други несъответствия с нормативните изисквания, същите са длъжни съвместно с ползвателя да спират асансьорите от експлоатация.

- Най – малко веднъж годишно на асансьорите се извършва технически преглед от лицензирани лица. Същите в случай, че установят липса на предпазен щит под кабината на асансьорите или други несъответствия с нормативните изисквания са задължени да уведомят в срок до 3 дни съответния регионален отдел на ГД ИДТН, на чиято територия е монтиран асансьора за да се издаде заповед за спиране от експлоатация.

Във връзка с изтичане на срока до 31.12.2023г., за монтаж на предпазен щит под кабината на асансьорите, монтирани в жилищни сгради, ДАМТН е започнала проверка на асансьори, монтирани в жилищни сгради на територията на цялата страна. До момента служители на ГД ИДТН при ДАМТН, са извършили проверки на 352 броя асансьори.

Спрени от експлоатация 36 бр. асансьори, 12 бр. асансьори поради липса на монтирани под кабините им щитове и 24 бр. асансьори са спрени поради констатирани други неизправности.

Проверените асансьори са избрани на случаен принцип."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Избор на нов български патриарх
Пролетни бури удариха страната
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: