ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Приоритет на район "Северен" е построяването на нова детска градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:43 / 04.01.2011Коментари (8)2763
© Plovdiv24.bg
На състоялата се днес, първа за тази година, редовна пресконференция на район "Северен", кметицата д- р Ина Филипова заложи основно на проблема с детските градини там, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Д-р Филипова и екипът и анонсираха темата за местата в детските градини. Този проблем бе поставен още преди 3 години на сесия на Общински съвет, на която кметът на район "Северен" уведоми, че през 2008 година са се родили 670 деца в района и през 2011 година те ще трябва да постъпят в детска градина. В момента местата за 3-годишните в "Северен" са само 180. Има близо 500 легла недоимък. "Предполага се, че не всички от тези 500 деца ще ходят на градина, но за поне 400 от тях няма решение на проблема", каза д-р Филипова. Затова администрацията още 2008 година настоява да се отреди терен и да се предвидят начини за построяването на нова детска градина в район "Северен" или чрез терен срещу обезпечение или срещу финансиране от бюджета. "Нито един от начините не беше приет и затова днес, към днешна дата сме с вързани ръце", допълни още кметицата. Не само фактическото построяване е проблем обаче. Проблем е и финансирането на забавачницата.

По отношение на приема в детските градини опашки за молби в кметството на "Северен" още няма, защото срокът за това е края на май 2011 година.

Ина Филипова каза, че е запозната с точковата система за класиране в детските градини. Поради съображенията на кметицата, че тази система е по- добрия начин за приемане на децата в детски градини, вероятно от район "Северен" ще направят предложение от септември тази година и там да се приложи новата система по подадените до тогава молби. 

"С част от точките съм съгласна, с други не"- коментира Ина Филипова решението на Общинският съвет за въвеждане на точковата система за класиране в детските градини в район "Тракия", както вече писахме за това. "Ние не бяхме уведомени за това гласуване на Общинската сесия. Ако знаехме, щяхме също да предложим този начин и за район "Северен"- възмути се д- р Филипова. 

Едната възможност на район "Северен" е присъединяването към критериите на район "Тракия", а другата, по-вероятната е  да предложат техни критерии с приоритети: инвалидност, двама родители студенти и местоживеене.

Към настоящият момент са подадени 586 молби за прием на деца в детски градини . 160 деца от тях гарантирано ще могат да посещават забавачка. Изходът за другите е частна градина или продължаване обезпечаването на майките, решили да гледат децата си вкъщи, поясни д- р Филипова.

Район "Северен" разполага с 8 градини с капацитет 978 легла. Реално записани са 1267 малчугана. Проблемът би се решил за идните 7,8 години, ако се направи една детска градина с около 150-200 места. Затова д- р Ина Филипова каза, че ще настояват да се отпуснат средства за построяването на пристройката на детска градина "Космонавт", която сега фигурира в списъка на Община Пловдив за обектите, които ще се довършат с облигационния заем и конкретно предложение, направено още следващата седмица за построяването на нова забавачница там. 



(C) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не е зле кметицата да си поогледа общинския фонд згради,във всички квартали има изоставени занемарени общински имоти,и не че няма средства няма стопани пък иза какво ли и е.Ден да мине и да сиполучат заплатите а пък че хората си оставят децата по родилните домове никой не го е грижа -даже и премиера.Какво каза премиера ами всеки да си прави сметка -ясли няма ,градини няма,пари няма -ДЕЙСТВАЙТЕ!
0
 
 
Е как всички знаеха за системата в Тракия, само тя не знаела? Решенията на проблема, които дава пък няма к'во да се коментира. Пълен въздух е тая. Вместо да позира за снимки на бул България и да вдига кръстове може да се отнесе по-сериозно към даденият и пост.
+1
 
 
Нищо не разбрах. Нали уж не стигаха места за 400-500 деца според началото на статията. В края пък се оказа, че проблема ще се реши с откриването на нови 150-200 места. Или се спекулира с големия брой на 3 годишните деца, като се премълчава факта, че 6-7 годишните освобождават места в градините.
+1
 
 
Превърнете Детските ясли на бул.Дунав в градина и готово, а докторите ги разкарайте от там. Без това в поликлиниката на Марица има много свободно място
-1
 
 
Ами нека да гласуват на 28 януари в общинския съвет този облигационен заем, сетне тя да "натисне" Иван Тотев да не налага "вето" на това решение. После да започнат процедурите и район "Северен" ще си получи обещаните средства за ОДЗ"Космонавт". Доколкото си спомням, строителната стойност от 623 000лв. с ДДС.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: