Президентът: Думите са в нас и ние сме в думите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:51 / 24.05.2017
3923
Президентът Румен Радев поздрави нацията по случай празника на българската азбука и култура 24-и май на официалната церемония пред Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София.

Той прескочи обичайните протоколни обръщения в началото на речта си, тъй като се обърна към всички.

"Днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете", заяви Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, всеки българин носи със себе си частица от нашата държава, когато му се налага да напусне пределите ѝ.

"Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. И това е българският език", каза той.

По думите на президента, колкото и да се опитват "неразумните" да правят експерименти с речта ни, те няма да успеят, защото "винаги ще има образовани хора, които ще пишат и дишат в ритъма на българския стих".

"Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни, страда граматиката. Като в запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Езикът на Вазов и Михайловски, Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите", категоричен бе държавният глава.

"Ще си позволя да перифразирам Апостола - думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата"

И завърши с пожелание да опазим българския език и култура.

"Думите са нашият общ капитал, нека да ги пазим защото и те ни пазят. Честит празник, скъпи деца, ученици, учители, будители и артисти! Честит празник, скъпи българи", пожела президентът Радев.


Виж коментарите (1)

Още по темата (275):
27.05.2023 Диян Стаматов: Политическата среда превръща образованието ни в един спрял
влак
27.05.2023 Кметът на Казанлък с емоционални думи за поминъка на Долината на розите
27.05.2023 Проф. Знеполски: Няма нищо по-страшно от несвободния човек
25.05.2023 Интересни лица на приема на президента
24.05.2023 Росен Желязков се срещна с Лоренцо Фонтана в италианския парламент
24.05.2023 Историк: Словото е сила и власт, но опредметеното слово е свещено
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).