ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Поканихме турски компании да инвестират у нас
Автор: Цвети Тончева 12:22 / 25.11.2023Коментари (0)1324
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева представи възможностите за инвестиции в България пред близо 50 представители на турски компании, съобщиха от пресцентъра на министерството. Министър Стойчева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова участваха вчера в Истанбул в среща с турския бизнес по покана на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK). В срещата участва и генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

Министърът на иновациите и растежа подчерта традиционно добрите търговско-икономически отношения между България и Турция – стокообменът през 2022 г. възлиза на над 7 млрд. долара, а турските инвестиции у нас са за над 3 млрд. долара.

"България е атрактивна за инвестиции благодарение на макроикономическата и финансовата й стабилност. Правителството полага целенасочени усилия за подобряване на инвестиционния климат в страната“, заяви министър Стойчева. Тя очерта мерките, по които Министерството на иновациите и растежа (МИР) работи за оптимизиране на административните процедури и повишаване ефективността на финансовите насърчителни мерки за инвеститори чрез промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които предстои да бъдат разгледани. Обсъдена беше и новата методология, която МИР разработва, за насърчаване на стратегическите инвеститори и законодателните промени за скрининг на инвестициите.

"Сред приоритетите на министерството е привличането на високотехнологични инвестиции и развитие на научната и развойна дейност. Иновациите ще изведат България на световната карта на държавите с най-добре развити технологии“, изтъкна Стойчева. По думите й, МИР идентифицира пет области за интелигентна специализация, в които насочва усилията си – информационни и комуникационни технологии; мехатроника и микроелектроника; индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии; креативни и творчески индустрии, кръгова и нисковъглеродна икономика.

"Редица големи компании избират да инвестират в създаването и развитието на развойни центрове в България, заради инфраструктурата и талантите. България е на трето място по ИТ специалисти. Имаме огромен потенциал, който трябва да бъде насърчен“, подчерта министърът на иновациите и растежа. Тя представи още финансовите инструменти, които управлява Министерството на иновациите и растежа. Стойчева подчерта, че финансовият ресурс, с който разполага министерството, насърчава бизнеса в страната да внедрява иновации и да увеличава производството. Като пример министърът посочи, че по двете европрограми, които МИР управлява, средствата са над 5 млрд. лв.

"България е наш стратегически партньор и вратата на Турция към Европа", заяви председателят на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK) Зеки Саръбекир. По думите му, страната ни има логистичен потенциал и информационна инфраструктура, която подпомага търговските потоци и разкрива нови възможности за сътрудничество.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова подчерта, че България и Турция могат да си сътрудничат, като се възползват от стратегическото си местоположение. "По този начин ще укрепим собствените си икономики и ще допринесем за по-стабилно бъдеще за региона“, каза още Ненова. Тя представи в детайли възможностите и перспективите за инвестиции в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Футбол - други
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: