ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Парламентът реши: Без по-строги мерки срещу домашното насилие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:34 / 27.01.2023Коментари (0)1384
©
Нови по-тежки мерки за защита на жертвите от домашно насилие и превенцията отхвърлиха депутатите в парламента.

Два законопроекта бяха внесени в НС от групите на "Демократична България" и БСП. Те обаче предизвикаха коментиране на Истанбулската конвенция, прокарване на трети пол и джендър идеология, както и обиди от парламентарната трибуна.

С този законопроект не се въвежда трети пол и не се променя концепцията, че има домашно насилие, когато има съпружеско съжителство, обясни Надежда Йорданова.

Забрана за купуването и носенето на огнестрелно оръжие на извършителите, а ако имат издадено разрешително за такова, то се прекратява, бе заложено в текста на "Демократична България".

Предложено бе още да се създаде Национален координационен център, който да следи и оценява националните политики за превенция на домашното насилие. Предвиждаше се още национална телефонна линия за помощ на пострадали, социално, психологическо и правно консултиране в определен за това център. На жертвите би се предлагало защитено жилище, а на насилниците - програми за справяне с агресията и гнева.

Заложено бе още създаване и на национален регистър за случаите на домашно насилие и увеличи и ангажираността на държавата да подпомага пострадалите.

Тези предложения обаче парламентът отхвърли. Първоначално, вотът мина, но Кристиян Вигенин от БСП поиска гласуване, тъй като не всички депутати са успели да гласуват. И призова да се отхвърли предложението на ДБ, тъй като по него няма консенсус, а да се приеме това на социалистите.

Тогава резултатът бе различен. "Против" гласуваха от "Възраждане" и БСП, както и 18 от ГЕРБ-СДС и трима от "Български възход". 14 от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Предложение за нови мерки внесоха и от БСП, които предлагат да се създаде по поне един кризисен център за помощ на жертвите на домашно насилие във всеки областен град.

Според "Възраждане" обаче мерките за защита от домашното насилие и сега са достатъчни. Златан Златанов обясни: "с подобен закон се прокарват практики като тези в Скандинавия да се отнемат деца от техните семейства" и нарече ДБ "съвременни еничари". Йордан Иванов му отговори и призова залата да не се занимава с "политическа проза".

Така се развихри спор между депутатите за джендърите и Истанбулската конвенция, а Цончо Ганев от "Възраждане" получи наказание забележка, информира "24 часа".

Иван Ченчев от БСП пък обясни, че в законопроекта се легитимира и съвместното съжителство между хора от един и същи пол. На това отговори Христо Даскалов от ПП, като му обясни, че 6% от мъжете имат закодирани генетично хомосексуални наклонности и че би било по-добре естествените им наклонности да бъдат регламентирани. 

"Единственото хубаво на този законопроект е, че няма да бъде приет на второ четене. Единственото хубаво нещо, което ще се случи в този парламент е, че другия четвъртък приключваме работа и, че тези глупости, които предлагате, няма да видят бял свят. Единственото нещо, което се радвам, че не чух, е, че и този закон е по Плана за възстановяване и устойчивост", каза Георги Свиленски от БСП.

"Имаме против, разбира се, и джендър идеологията да влиза в българската образователна система. Не пипайте българските деца", обобщи социалистът Иван Ченчев.

Бившият член на групата на БСП Явор Божанков също се включи и определи законопроекта им като "отбиване на номера".

"Аргументите на "Възраждане" са ясни. И Валери Симеонов, и Волен Сидеров, и Каракачавнов винаги са громяли неправителствения сектор. Дали си бият жените не зная, но винаги са били за домашното насилие", каза Божанков. Той защити законопроекта на Надежда Йорданова и каза, че заслужава внимание, а поведението на БСП определи като недопустимо.

"935 - толкова са децата жертви на домашно насилие в България за 2021 г. И според колегите от "Възраждане" законът работи добре и сега. Не искам да си представям какво ще значи, ако не работи добре", представи статистика Кремена Кунева от ДБ. Тя изреди и случаите на убийства и насилие над мъже и жени, и обясни, че случаите нарастват с 30% на година. Кунева се обърна към Корнелия Нинова и ДПС, и ги помоли да подкрепят законопроекта.

Това обаче предизвика Нинова. Тя декларира, че БСП са против насилието на деца, както и че всеки над 18 г. може да живее с когото иска, а в закона е записано, че не може да има дискриминация.

Тя обърна внимание и на Истанбулската конвенция. Обясни, че през 2018 г. страната ни е била спасена от нея именно благодарение на БСП.

Думите ви преди малко "призовавам госпожа Нинова, ако е истински лидер, да убеди социалистите, че това е добро за тях", толкова ми приличат на едно към едно на една среща, при която ми бяха изпратили делегация от Европа. Тежка европейска делегация, която дойде в централата на БСП. И когато им обясних, че няма да подкрепим това, защото българският народ, народопсихология и църква не го искат, те ми казаха "значи тези хора са неграмотни". Отговорих им "или веднага се извинете на българския народ, или веднага ми напуснете кабинета", каза Нинова.

Значи българският народ е глупав, ретрограден и остарял, защото иска децата му да бъдат момчета и момичета и да има българско семейство с майка и баща?, попита реторично соцлидерката. И заяви "Няма в тази зала и в България политик, поставян на по-огромен натиск да приемем Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата". Натискът продължавал пет години, като през това време имало и пет опита за преврат в БСП.

Като "политически маркетинг" определи двата законопроекта Десислава Атанасова. Причината - и двата са внесени на една и съща дата, а именно световния ден за защита от домашното насилие. 

В крайна сметка същото се случи и със законопроекта на БСП. При прегласуването обаче получи само 33 гласа "за", като 20 от тях бяха на социалистите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: