ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Палмите превземат Приморско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 26.04.2023Коментари (1)1820
©
Вашингтонските палми излизат от саксиите и превземат дворове и улици в Приморско. И ако доскоро едни от най-обичаните за декоративна украса палми, чиито листа приличат на човешка длан се отглеждаха предимно в огромни саксии, то в южния град те са на път да се превърнат в истинска напаст, видя "Телеграф“.

Семки

В морското градче от няколко години не е нужно да се обвиват за презимуване, защото зимите са меки и не са опасни за растенията. Те си пускат семената и никнат като гъби след дъжд, разказаха жители. Хората просто ги вадят и си ги разсаждат в ямки по тротоарите, а някои са завъдили цели гори.

Тенерифе

И докато на остров Тенерифе и Йордания, за да оцелеят тези палми в жегите, се прокарва до тях капково напояване, то в Южна България те се чувстват повече от прекрасно в съседство със смокини и все още типичната широколистна растителност за България.

Малки и черни

Другият вид нова растителност са маслиновите дръвчета. Все повече хора ги отглеждат в дворовете си и някои от тях дават реколта. И понеже българите все още не са привикнали с този вид средиземноморска растителност, миналата есен се е стигало до комични ситуации. Хората са брали от малките, черни плодчета и са опитали да ги ядат, но се оказали повече от разочаровани заради горчивия им вкус.

Отлежават

По-късно станало ясно, че маслините не се консумират, преди да отлежат. И че не е задължително да са огромни, за да са вкусни. Първо трябва да отлежат известно време в саламура и след това се ядат. Затова в момента една от най-дискутираните теми в Приморско са рецептите за консервиране и саламура на маслини.

Приготвят се с кокоше яйце и сол

Маслините се почистват от боклуци и увредени плодове, дава рецепта за приготвяне на плодчетата Maria Miteva-Christou. Необходимите продукти за саламура са прясно набрани черни маслини, едра сол, вода и едно прясно кокоше яйце. 

Ако при почистването откриете маслини, които са много зелени, можете да ги отделите и ги залеете отделно с масло в бурканче или купичка.

Изчистените черни маслини се измиват обилно с вода. Заливат се с чиста студена вода и се оставят, докато се приготви саламура. 

Количеството на саламурата, което ще приготвите, зависи от количеството на маслините. Приблизително за 2 кофи пълни с маслини, приготвям една кофа със саламура.

В кофа се налива вода (в случая около 10 л). В нея се сипва сол, най-добре е да се започне с не повече от 1 кг сол. Водата със солта се разбърква периодично, докато солта се разтопи. В солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор за солеността на водата: ако водата не е достатъчно солена, яйцето потъва на дъното на кофата. Добавя се сол, докато яйцето изплува и се задържа там, без да потъва. Яйцето се изважда от нея, маслините се отцеждат от чистата вода и се заливат със саламурата. Притискат се с чиния и кофата се захлупва. След около месец маслините могат да се консумират.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.04.2023 г.
0
 
 
Хм, туй умряло село пълно с мангали кво ми го хвалите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: