ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отстраниха високорисков тумор на дете с нов оперативен метод
Автор: Пламена Николова 14:16 / 20.12.2021Коментари (0)2350
© Фейсбук
В Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна извършиха сложна оперативна интервенция за високорисков тумор на дете.

Медиците приложиха нов метод, който позволи отстраняването му без видими разрези и при минимална кръвозагуба.

Пациентът е 11-годишно дете, което постъпва по спешност в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна със значително кървене от носа. Назначените клинични и лабораторни изследвания насочват лекарите към диагноза ювенилен ангиофибром, рядко туморно заболяване на назофаринкса, дължащо се на особена генна мутация в клетките на тумора. Засяга основно момчета в детска и юношеска възраст и се проявява с периодично неконтролируемо кървене от носа, причинено от тумора. Специалистите от университетската болница прилагат компютърна виртуална ангиография, с която диагнозата се потвърждава.

Туморът на детето е хистологично доброкачествен, но има агресивен локален растеж и може да проникне към базата на черепа и да кърви лесно и обилно. Подобно кървене е животозастрашаващо за малкия пациент.

Сформира се интердисциплинарен екип, който изготвя терапевтичен план. В Центъра по интервенционална рентгенология се осъществява ангиография и суперселективна емболизация на кръвното русло на тумора.

В рамките на препоръчителния 24-часов срок доц. д-р Николай Сапунджиев и екипът на Клиниката по УНГ болести извършват успешно отстраняване на тумора. Ранният постоперативен период протича спокойно под наблюдението на екипа от Детско отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология. Следва постоперативно лечение и наблюдение в Първа детска клиника. Малкият пациент е възстановен и изписан без видим белег за тежестта на тумора и сложността на серията от интервенции.

"Университетската болница разполага с последно поколение ангиографска апаратура и модерна хибридна зала. Благодарение на това подобни интервенции се извършват със специфичен режим на анестезия – с контролирана хипотензия и детайлно мониториране на пациентите.

Новата апаратура позволява всичко това да става при много ниски дози на облъчване дори при деца. Интервенцията на детето е извършена изцяло с ендоскопска техника. Това е тенденция в световната практика в последното десетилетие. Достъпът до тумора е само през двете ноздри. Новите технологии позволиха чрез щадящо отпрепариране да открием хранещия тумора кръвоносен съд и след клампирането му с микроклипси кръвозагубата по време на операцията бе сведена до минимум и не се наложи
кръвопреливане. Благодарен съм за всеотдайността, прецизната и своевременна предоперативна намеса на колегите, посветени на работата си", каза доц. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на Клиника по УНГ болести.

Родителите на малкия пациент споделиха вълнението си от успешното лечение и възстановяване: "Синът ни се чувства много добре благодарение на екипа на Клиниката по УНГ болести, както и на другите лекари от УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. Страхотни професионалисти, обгрижваха детето постоянно и следяха състоянието му денонощно. Те спасиха живота на сина ни и върнаха нашия. Много по-спокойни сме вече. Благодарим на всички медици и служители на лечебното заведение за вниманието, търпението и човечността".

Адекватната диагностика, успешното лечение и бързото възстановяване на детето стават възможни благодарение на интердисциплинарния подход и сътрудничеството между Клиниката по УНГ болести, Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, Първа детска клиника с ДОИЛНН и Клиниката по образна диагностика. Високотехнологичната съвременна апаратура, с която разполага УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, дава възможност за развитие и надграждане на оперативната дейност на лекарите и прилагането на иновативни хирургични методи и техники.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: