ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Омлетът стана по-скъп от тройка кебапчета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 03.03.2012Коментари (10)3435
© Plovdiv24.bg
Обикновеният омлет става по-скъпа манджа от тройка кебапчета, след като през тази седмица яйцата поскъпнаха до 30 на сто. Увеличението е регистрирано в цялата страна, сочи седмичният ценови анализ на аграрното министерство, но в София, Благоевград и Кюстендил яйцата размер L достигнаха 39 стотинки в големите търговски вериги, а по малките магазинчета най-евтините са от 31 ст. в Добрич и Варна. Там обаче се намират и най-големите ферми за кокошки носачки в страната и това обяснява по-ниските стойности, които в процентно отношение обаче са между 14 и 19 на сто. Маржът между цените на едро на яйца размер М и тези на дребно в хипермаркетите в Пазарджик достига до 11 стотинки за брой, което е около 46 на сто разлика.

Основната причина да поскъпват яйцата е намаленият брой на носачките в страната и в цялата Европейска общност от началото на годината. Директива 74 от 1999 г. доведе до спад с около 20 на сто, каза Ивайло Гълъбов от Браншовия съюз на производителите на яйца.

Много от птиците, които се отглеждаха в тесни клетки по старите технологии, вече са минали под ножа, а там, където все още не са унищожени, яйцата им се използват само за преработка. У нас от първи януари досега носачките са намалели от 3,4 млн. до 2,5 милиона. Доста наши производители имат вече одобрени проекти за преобразуване на фермите си, които ще заработят отново със стария си капацитет след средата на годината. Възстановяването на поголовието не става толкова бързо, категорични са производителите. Инвестицията в едно кокоше място е 13 евро, но това съвсем не е достатъчно. На много собственици им се налага да променят и самите производствени помещения. За преработка пък отиват яйцата от 300 000 птици, които все още не се отглеждат по новите европейски изисквания и чакат по график да им дойде редът в кланиците. Заради навалицата там превръщането на нещастните носачки в кокошки за супа става по график.

От юни ще бъде увеличено производството и ще настъпи успокоение на пазара, смятат от асоциацията. Още по Великден обаче ще има яйца на по-прилични цени. Производителите очакват малко намаление. Търговските вериги и производителите готвят отново промоции, за да може за светлия празник хората да си купят яйца на достъпни цени. Вносът на полски яйца може да не бъде тази година толкова притеснителен, защото тамошните производители също не са отговаряли на европейските изисквания и в момента реконструират стопанствата си. 

От 58 млн. броя птици в момента са останали около 40 милиона, сочи статистиката от Варшава. Въпреки това доставките не бива да се изключват, защото тази година католическият Великден е със седмица по-рано и търсенето в Западна Европа ще спадне рязко след 8 април.


Източник: в. "Монитор"


Още по темата: общо новини по темата: 79
22.04.2012 »
19.04.2012 »
17.04.2012 »
17.04.2012 »
17.04.2012 »
17.04.2012 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.03.2012 г.
0
 
 
В момента яйца -Л -са над 46 ст.в Била.
0
 
 
Скъпи съграждани аз от няколко години правя наказателен вот тоест не купувам въпросния продект или купувам минималното належащо количество от този продукт или търся алтернативен подобен артикул. Закона за търсенето и предлагането ще си свърши работата.Когато от големите вериги намалят поръчките и даже им върнат количества с изтичащ срок на годност въпросните спекуланти ще си сверят часовниците. Ако искат да ги люпят тези яйца тази седмица няма да си купя. Ако всички постъпим така нещата ще са различни.
Aнонимен
на 03.03.2012 г.
+2
 
 
Закъсал при лекар. -Нямам ерекция.-Ето ти прахчета за лечение.Отива в ресторант и казва на сервитьора - Сложете ги в кебапчетата.Минават 15 -20- 60- мин. Не сервират.Влиза при готвача и той му казва - За първи път виждам кебапчета ,вирнати нагоре. -Така ,че нищо страшно .Ще ядем по-евтините кебапчета. -За яйцата-Отива същия в аптеката и пита - Какъв шампоан имате - Само яйчен.- Как пък не!На мен ми трябва за цялото тяло.Така ,че по-скъпи яйца-по скъпи и яйчени шампоани.Да са живи и здрави ДРУГАРИТЕ ,които ни ги осигуряват.МАНГО.
+1
 
 
бати та*ака Австрия за 10 броя 1.45, в Бг за 10 броя 4 кинта, много сме богати българите
Aнонимен
на 03.03.2012 г.
+6
 
 
Като изпълним още една- две малоумни директиви и като въвъедем БДС за още няколко основни хранителни продукта, вместо да консумираме качествена храна, ще започнем да ядем най- големите боклуци, просто защото само те ще са ни по джоба. Няма да се учудя, ако в междубллоковите пространства започнат да се появяват курници и кочини. Е, сигурно няма да са пълни със щастливи кокошки и прасета, но пък ще се произвежда качествен продукт на приемлива цена :-)
+2
 
 
Съгласен съм, че всеки се пробва да "ошушка" народа. Някой се справят много добре, а някой не чак толкова успешно, но едно е да си монополист на пазара на горива или топло и електро енергия, а съвсем друго е да си търговец-прекупвач на една не толкова трайна стока каквато са яйцата ;)
Aнонимен
на 03.03.2012 г.
+2
 
 
Дали министър Найденов няма и ферма за кокоши яйца, колкото пъти се появи по телевизията и даде някакви прогнози,толкова пъти хранителните продукти скачат до небесата.Дали в евросъюза цената на яйца от свободни кокошки са на тази цена спрямо доходите на населението,защо ли държавата издържа тези търтей от разни комисии, просто поредното симулиране на грижа към обикновенния човек,тъй де!
Aнонимен
на 03.03.2012 г.
+8
 
 
"Нещастни" - защото снасят яйца в клетки, а щастливи в казана за супа?!Тези евродирективи са по - смахнати и от "директивите" на нашия Боко!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: