ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Около Маджарово се намира едно от най-старите и запазени светилища с мегалитна структура
Автор: Габриела Ганев 16:04 / 14.04.2023Коментари (0)6892
© https://beyondsofia.com/
В деветото издание на рубриката "Туризмът на фокус“  на Радио "Фокус“ пътуваме към град Маджарово. Той се намира в област Хасково. Градът се разполага в Източните Родопи, в близост до границата с Гърция и на брега на река Арда. 

Населението на Маджарово е около 675 души. Така по брой на населението е най-малкият град след Мелник. Туризмът в Маджарово се развива много активно. В самия град и околностите му има защитени територии, където гнездят редки видове птици. 

"В Маджарово можем да видим една голяма част от видовото птиче разнообразие в България и  по-специално хищници. То е популярно като едно от малкото места у нас, където има наличие на колония от белоглави лешояди. Белоглавите лешояди като колониални птици гнездят в скалите около Маджарово и по течението на р. Арда. Затова можем да възприемаме града като емблема, свързана с птици“, обясни Сергей Панайотов – собственик на къща за гости в Маджарово и организатор на фото турове за заснемане на птици. 

Около Маджарово има изобилие от обекти, които са подходящи както за любителите на природата, така и за ценителите на културно-историческите забележителности и на местните обичаи и традиции. 

Сергей Панайотов препоръча посещението на Природозащитен център "Източни Родопи" – Маджарово, което е в непосредствена близост до река Арда: "От терасата на Центъра могат да наблюдават лешояди, черни щъркели и различни видове птици, които обитават района“. 

Като задължителни туристическия дестинации той отбеляза и меандрите на река Арда около Маджарово, а също и забележителности като Кован кая, Патрон кая и Горно поле. По думите му посещението на местностите е хубаво да става с предварително уговорка с местен водач.  

"Не всички пътеки са подходящи за пешеходен туризъм особено в размножителния период, когато голяма част от видовете мътят и можем да ги изплашим, когато нямаме познания къде можем да се разхождаме и заснемаме“, обясни Сергей Панайотов.  

Той спомена, че в средата на юни ще има организирано състезание по колоездене, което ще обикаля различни дестинации около Маджарово и района. По същото време ще има и състезания по бягане - ултрамаратони.  

"По р. Арда можете да се спуснете с каяк. Самото течение около Маджарово не е екстремно и бързо, спокойно е и е подходящо за малки деца. Можем да практикуваме велотуризъм и пешеходен туризъм. За една седмица около Маджарово, ако имат къде да престоите, имате какво да правите всеки ден“, каза още Сергей Панайотов.  

"Има и много интересни културно-исторически забележителности – тракийски светилища. Маджарово е изключително подходящо място за семеен туризъм и е абсолютно задължително да се посети за поне една седмица, особено в топлите месеци“, обясни той.  

"Източни Родопи е едно от местата, където траките са имали своето поприще в древността. Има много останали артефакти и забележителности, които задължително трябва да се посетят. Едно от култовите светилища на траките е Кромлех  при село Долни главанак. То е с мегалитна структура – забити камъни в кръг. Това е едно от най-старите светилища в света от подобен тип и едно от популярните места, които трябва да се видят“, разказа Сергей Панайотов.  

Той препоръча всички, които имат възможност, да посетят и Глухите камъни – най-големият тракийски светилищен комплекс в района на Маджарово. До него се стига за около 40 минути с кола от града.  

По думите му той представлява комплекс от няколко скали с издълбани тракийски погребални ниши и разкрити светилища. Сергей Панайотов обясни, че разкопките все още продължават.  

Той посочи, че кулинарният туризъм също е добре развит в района. По думите му в Маджарово се набляга на ястията, които включват картофи, жито и булгур. Като знакови и традиционни за местната кухня гозби той отличи пиле с булгур и трахана. 

Сергей Панайотов сподели, че Маджарово има посетители, които идват специално за кулинарни преживявания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: