ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Огромен скандал във Франция с минерална вода, която се продава и в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 28.02.2024Коментари (0)3607
©
Скорошно съвместно разследване на Radio France и Le Monde разкри огромен скандал в индустрията на бутилираната вода във Франция. Компаниите Nestlé Waters и Sources Alma са използвали незаконни обработки в продукти им Vittel, Hépar, Perrier и Cristaline (някои от тези води се продават и на българския пазар). Foodwatch, европейската група за застъпничество, която се фокусира върху защитата на правата на потребителите, що се отнася до качеството на храните, ще съди Nestle.

Разследването разкрива, че фирми са третирали неправомерно минералната си вода. Компаниите за напитки дезинфекцираха замърсената минерална вода, използвайки незаконни методи, като UV или въглеродни филтри, а Sources Alma дори бутилираха чешмяна вода, представяйки я като минерална вода. Твърди се, че една трета от водата, продавана във Франция, е била подложена на несъответстващо третиране, включително добре известни марки като Perrier, Vichy, Vittel и Cristaline.

Налице са всички елементи на измама: явно нарушение на разпоредбите, измама на потребителите, икономически печалби. Kомпаниите са скрили процесите на филтриране от инспекторите и са внимавали да не предоставят информация на потребителите или търговците на дребно. Компаниите за напитки успяха да продават своите несъответстващи продукти в продължение на години във Франция и вероятно също в други страни от европейския вътрешен пазар.

Делото има за цел да хвърли светлина върху тези непрозрачни практики и да държи отговорните под внимание – включително мултинационални компании, които не могат да заобиколят закона.

"Никой не е над закона - дори мултинационална компания като Nestlé, поради което ще заведем дело", каза Ингрид Крагл от FOODWATCH.

Европейската комисия трябва да действа срещу измамите с храни, тъй като обозначението "натурална минерална вода" се ръководи от строга европейска директива, тази значителна измама повдига множество въпроси относно прилагането на действащите законови разпоредби.

FOODWATCH писа до европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес, за да поиска пълна прозрачност относно реакцията на френските власти на измамата, по-специално неуспеха им да уведомят Европейската комисия и други държави-членки, въпреки че знаят за то от 2021 г.

FOODWATCH също така иска от Европейската комисия да предприеме последващи мерки, за да гарантира, че подобна ситуация няма да се случи отново - във Франция и в други страни.

Този скандал подчертава необходимостта от по-стриктно регулаторно прилагане и прозрачност в хранително-вкусовата промишленост и показва още веднъж, че защитата на потребителите и опазването на околната среда не трябва да разчитат единствено на разобличаваща работа от подаващи сигнали и разследващи журналисти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
Тенис от Пловдив и региона
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: