ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Официално: От 50 до 200 лева глоба за паркиране на тротоар!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 07.05.2015Коментари (28)5548
© Plovdiv24.bg
Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населени места ще е от 50 до 200 лв. Всяка община ще решава какъв точно да е размерът й в тези граници.

Това решиха депутатите с гласуването на промените в Закона за движение по пътищата.

В момента се допуска престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци. Във всички останали случаи не се допуска престой и паркиране на моторни превозни средства върху тротоарите.

Първоначалният текст заковаваше глобата на 200 лева, но заради протести крайният вариант бе смекчен и тя ще е от 50 до 200 лева. 

В текста депутатите записаха, че се санкционира спиране, с изключение на "разрешените места". За да са "разрешени места" тези тротоари, общините ще трябва да сложат знак на всеки един от тях.

С промените в закона се узаконява "синята зона" в големите градове, като думата "такса" се сменя с "цена". Причината е, че при "такса" трябва да се докаже, че парите от таксите отиват за подобряване на инфраструктура. При "цена" това не е необходимо.

Срещу тази промяна се обявиха социалистите. Таско Ерменков от БСП обвини мнозинството, че превръща паркирането в търговска дейност, а не в услуга.

По време на заседанието на НС днес коалиционните партньори ГЕРБ и РБ се скараха по въпроса кой трябва да събира парите от платеното паркиране. Съгласно предложените от ГЕРБ и РБ текстове синята и зелената зона се стопанисват от общински дружества, те могат да се отдават и на концесия.

От Патриотичния фронт поискаха да се запише изрично, че парите трябва да се събират от общински предприятия, защото при това положение те постъпват директно в бюджета на съответната община. Когато не е общинско предприятие, а общинско дружество, средствата постъпват в бюджета на дружеството и то евентуално отчислява дивидент за общината.

От БСП подкрепиха искането на патриотите, но то така и не беше прието. Георги Свиленски от левицата обяви, че градският транспорт така или иначе се субсидира от общините и няма значение дали парите ще дойдат от бюджета на общината или от общински дружество.

Не беше прието предложението на Георги Свиленски да се освобождават колите, вдигнати с "паяк" и прибрани в паркингите на паяците, срещу съставяне на акт за съответната сума, а не само срещу плащане кеш. Не беше прието и предложението му глобата за паркиране по тротоари и в паркове да започва от 20 лв., колкото е в момента, а не от 50 лв.

Свиленски напомни, че кметът на София Йорданка Фандъкова е признала, че в София няма достатъчно места за паркиране.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Така трябва! Тротоарите не са за паркиране!
0
 
 
Според марката и номера на колата. По-скапаните 200 , по-лъскавите 20.
+1
 
 
Поредната плиткоумна разпоредба.Полуграмотни,полуизучени и полуинтелигентни хора продължават да ни управляват,да пишат закони,разпоредби и укази.Откакто се помня като човек/не са малко годините вече/ в България всички проблеми се решават със забрани.Никой не си дава труда да проучи проблема и да намери решение в интерес на хората.Правилно,градинката не е място за паркиране,но гаражи няма.Паяци,скоби,глоби пред съд,община,жп.иавтогара,поща и болница,но няма паркинги.Улиците тесни,разбити,затворени,но ефективен удобен и работещ градски транспорт няма.Някой да не е съгласен с мен?
+1
 
 
четете малко, преди да плямпате всички едно и също: "Всяка община ще решава какъв точно да е размерът й в тези граници."
+1
 
 
Няма ли първо да направят паркинг места и после да глобяват? В моя квартал, ако си паркираш колата на улицата покрай нея може да мине само мотор или колело.
-1
 
 
Ще паркирам там ,където е най евтино с глобите никой не е казал ,че трябва да се плащат .
-1
 
 
Какво значи "от -до", какъв е критерия,ако колата е в градинката,пак вратички
0
 
 
Икономика със данъци и глоби не се прави еййййй продажни депутати!
+4
 
 
Супер. ......а какво следва за металните гаражни клетки, които са забити в тревните площи между блоковете. Един такъв грозен гараж заема повече място от две коли......
+5
 
 
А с колко ще се глобяват общинските администрации наиздали сума ти разрешения за строеж, където са посочвани като места за паркиране съществуващите от преди 89-та такива? Над 85% от новопостроените жилища реално нямат никакви парко-места, но общините никой не са спрели нали?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: