ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Официален документ показва какво е работила Херо Мустафа в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:49 / 16.04.2023Коментари (29)14513
©
Официален документ на Главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за работата на американското посолство в София от май 2022 г. показва какво е работила Херо Мустафа през мандата си в България.

"Отделът и други заинтересовани страни от агенцията приписаха на посланика заслугата за ръководството на успешните междуведомствени усилия за убеждаване на служебното правителство на България да подпише писмо с искане за закупуване на американски изтребители F-16.“

Цитират и нейната роля в първите по рода си санкции на САЩ срещу български физически лица и корпорации за корупция съгласно Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, най-мащабното действие, предприето за един ден съгласно закона.

Правителството на САЩ и заинтересованите страни от частния сектор също подчертават ролята на посланика в постигнатите успехите в преследването на диверсификация на енергийните източници на България, осигурявайки възможности за износ на енергийния сектор на САЩ, съобщи "Гласове".

От документа става ясно още, че Херо Мустафа не е отчитала къде са разплащаните грантовете от САЩ.

"Персоналът също така въведе нова стандартна оперативна процедура за администриране на безвъзмездни средства за цялата секция, която отразява изискванията на Федералната директива за подпомагане.

Въпреки това, липсата на пълно документиране на безвъзмездни средства и техните дейности влошава способността на служителите, предоставящи безвъзмездни средства, да идентифицират и смекчат риска, да наблюдават изпълнението на програмата, да оценяват резултатите от програмата и да гарантират отчетност за ресурсите на публичната дипломация"

Когато френският президент Еманюел Макрон призова за автономия на Европа от САЩ, изказването му предизвика гневни реакции на отрицание от някои от колегите му в Полша и Германия. Други предпочетоха да замълчат. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че "доста“ европейски лидери мислят като Макрон, но не смеят да го кажат. Кой реално управлява Европа?

Доклад на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за дейността на американското посолство в София от май 2022 г. потвърждава казаното от Макрон. Документът показва как американският посланик на практика налага решения на българското правителство.

Докладът е озаглавен "Инспекция на американското посолство в София“ и оценява работата на Херо Мустафа като посланик, която приключи мисията си у нас преди два месеца.

Посланичката с директен контакт с политици на високо ниво



В документа се посочва: "Заинтересованите страни от Вашингтон подчертаха, че нейният директен контакт с политиците в техните ведомства издигнаха двустранния дневен ред в области като отбраната, енергетиката и износа на САЩ, и борбата с корупцията.

Агенции във Вашингтон също подчертаха значението на контактите на високо ниво и широките контакти на посланика в България, които офисът на главния инспектор на Държавния департамент е потвърдил чрез прегледи на календара ѝ и интервюта.“

Херо Мустафа е убедила правителството да иска да купи още американски изтребители F-16

Докладът изброява стратегическите цели на САЩ в България за периода 2018 - 2022, които са успешно изпълнени от посланик Херо Мустафа: закупуване на още изтребители F-16 от България, замяна на руския газ с американски в България и санкции на българи по закона "Магнитски“.

Главният инспектор на Държавният департамент посочва, че посланикът е успяла "да убеди служебното правителство на България да подпише искане за закупуване на американски изтребители F-16“. Тъй като докладът е от май 2022 г., това означава, че служебното правителство, за което се говори в доклада, е на Стефан Янев.

Документът изтъква ролята на Херо Мустафа "в първите по рода си санкции на САЩ срещу български лица и корпорации за корупция съгласно закона "Магнитски“ – най-голямото действие, предприето за един ден съгласно Закона.“

Замяна на руския газ с американски

"Правителството на САЩ и частният сектор също подчертаха ролята на посланика за успехите в преследването на диверсификация на енергийните източници на България и осигуряването на възможности за износ на енергийния сектор на САЩ“. Това е другата стратегическа цел на САЩ, успешно изпълнена от Херо Мустафа според доклада.

Посолството не е проверявало как се харчат парите от грантовете в България

Проверка на офиса на главният инспектор на Държавния департамент е установила, че въпреки че грантовете, раздадени от отдела за публична дипломация към посолството "като цяло отговарят на зададените стратегически цели на САЩ в България, документацията на грантовете не отговаря на Стандартите на Федералната директива за помощ“.

"По-конкретно, в 22 от 23-те файла за грантове, прегледани от офиса на главния инспектор на Държавния департамент, липсва необходимата документация за мониторинг, проследяване и оценка на програмното изпълнение и финансово управление на получателя“.

Офисът на главния инспектор на Държавния департамент е прегледал 23 грантове на обща стойност 922 610 долара от 90 гранта на обща стойност 1,43 милиона долара и е открил нарушения. Тези грантове са отпуснати през 2020-2021 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.04.2023 г.
0
 
 
Да САЩ, Европа, евроатлантическа ориентация и да НАТО. Червейте влюбени в на путин органа марш в московия парцали червени.
Aнонимен
на 17.04.2023 г.
-1
 
 
Това е положението в България - прост евроатлантик, слаба държава.
0
 
 
Освен пропуските по грантовете, не виждам нещо нередно, нещо лошо в работата на Херо или някакво ощетяване на България като цяло. Виждам само про-руска измет да си чеше езиците в коментарите!
Aнонимен
на 17.04.2023 г.
-1
 
 
А пък ние си мислим че, имаме управници. СМЯХ И ПОДИГРАВКИ.
Aнонимен
на 17.04.2023 г.
-3
 
 
Прости българи! Те са гаврят с тях, еб*ар ги, бият ги, мачкат децата ви... ПАК РУСИЯ ВИ Е ВИНОВНА... ОХ, БОЖЕ...... КАТО ВИДЯ БЪЛГАРИН, КЪДЕТО ЖИВЕЯ СЕ ОБРЪЩАМ НА ДРУГАТА СТРАНА!
Aнонимен
на 16.04.2023 г.
-2
 
 
На Кирчо и Кокорчо работодателя
Aнонимен
на 16.04.2023 г.
0
 
 
500 години възпитание! И Раята стана Рая!
Aнонимен
на 16.04.2023 г.
+1
 
 
Разбира се че с нормалния свят живеещ в настоящето. Руската измет за храна на белоглавия лешояд без гроб.
+4
 
 
Бая рускенефска сФолъч се е активирала! Браво рускенефчета, и все анонимници! Винаги сте такива,нали дрисЛяци! Хахаха На джуджо ли да слугуваме бе п**ки тъпи?
Aнонимен
на 16.04.2023 г.
+1
 
 
Едни кукли на конци, начело с Бойко, Радев, Нинова и всички известни и неизвестни "герои", продали родината си за жълти стотинки. Това си избираме на поредните избори.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: