ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обясниха защо цените на част от стоките в България са по-високи от тези в Западна Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 24.01.2023Коментари (9)7115
©
Цените на стоките у нас продължават да растат. От КНСБ изчислиха, че 2432 лв. са необходими всеки месец за издръжката на тричленно семейство. 

"Хората са притеснени. Винаги от бизнеса ще кажат, че цените поскъпват заради енергийните източници. Логистиката също е голям фактор. Но ние смятаме, че е прекалено - цените растат с по-голям темп, отколкото е необходимо. Голяма част от цените в България са по-високи от тези на Запад. Бизнесът предприема буферни зони, което не е редно", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Според него високите цени се дължат и на потреблението ни. Колкото повече финансираме бизнеса, толкова повече създаваме предпоставка за допълнителна инфлация. При намаляване на потреблението, тогава цената от само себе си ще падне, обясни Майорски. 

"Най-често се натъкваме, особено във физическите магазини, на необявяване на съставките на дадени продукти. Потребителите да гледат внимателно какво пише на етикета на дадения продукт. Може да се обърнем към управителя на търговското заведение. Ако не ни отговори какъв точно е случаят, трябва да сезираме КЗП. Трябва да сте сигурен, че сте защитен от страна на държавата. За съжаление, ресурсът на държавата е твърде малък", коментира още гостът на Bulgaria ON AIR.

Майорски отбеляза, че съдържанието на вода в сиренето е доста по-голямо от това, което трябва да бъде. По думите му все повече хора започват да се информират за общите условия на договорите, които подписват. Но все още има такива, които отхвърлят този ангажимент и след това остават разочаровани. За тях следят КЗП и Министерството на икономиката, а АЗП не може да ги предоговаря, разясни гостът. 

Според Майорски телекомите използват ситуацията в страната, за да повишат отново цените на абонаментите. Не е нормално това да става едностранно, настоя той. И апелира гражданите да предоговарят вноските по кредитите си, за да не изпаднат в положение, в което не могат да ги погасяват.

Все пак той отчете, че търговците вече са доста по-лоялни към потребителите, които пък са добре запознати с правата си, когато пазаруват от онлайн магазини.  

"Няма регулатор при пазаруването в споделените платформи. Когато става въпрос за предварително плащане, веднага трябва да ни светне лампата, че това може да е измама. Възползвайте се от наложения платеж, не пазарувайте импулсивно", посъветва Майорски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В американски Lidl един фунт банани е 0,35$, а един фунт сирене чедър е 2,99$. Примерите са много. 1 фунт = 454 грама.
0
 
 
Цените летят нагоре заради приемането на еврото! Целта на търговците е цените да се превалутират едно към едно. Затова ще ги увеличат двойно и тройно, така че когато въведат еврото цените да са цифрово еднакви със старите (реални) цени,но в евро. За да спрем поскъпването, трябва да се откажем от приемане на еврото!
+1
 
 
ДЕПУТАТИ МЕНТЕТА КАКВО ДА ЧАКАМЕ ОТ ДЪРЖАВАТА КОЯТО ХИЧ Я НЯМА МОБ.ОПЕРАТОРИ НИ ЛЪЖАТ И ОБИРАТ ХРАНИТЕНИТЕ БОСОВЕ НИ ХРАНЯТ С ГМО НА ВИСОКИ ЦЕНИ. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТОЧАТ ЗДРАВНАТА КАСА.
+1
 
 
Майорски за какъв чеп сте в тая асоциация,да ни давате малоумни съвети как да пазаруваме ли? За никой не е тайна,че всички по веригата от вносители до прекупвачи и търговци ни цакат с цените.Това на снимката е един от примерите за които няма никакво реално оправдание защо е такава разликата в цената на дребно.Транспорт,логистика,надценки да не би това да не е заложено и в цените на запад,там да не работят на загуба.Каквито и обяснения да давате това си е чиста спекула в която са замесени всички по веригата и никога цените не са били на "пазарен" принцип винаги има ундурми между "вносители" и търговци.
+1
 
 
Пловдивска марка бира,произведена в Хасково в Германия е по-евтина от това да си я закупил в Пловдив.Български лекарства в Турция са по - евтини от колокото в България.После се чудим защо има куфарни търговци и почиващи в чужбина.Корупция,спекула,а някои се опитват да ни заблуждават и да се оправдават.Пародия.
Сподели какво ново....
на 24.01.2023 г.
0
 
 
Поредно лъжезаглавие. Нищо не е обяснено в материала защо цените у нас са такива. Потребяваме тая гнусна майонеза повече отколкото британците? На кукуво лято. Абсолютна лъжа - тези сосове не мърдат от рафтовете с месеци, взимал съм, прашасали. Но цената им е само нагоре. Тая цена от 6.49 само допреди около половин година беше за сосовете на Хайнц (които са по-скъпа марка), а тия Крушъл бяха около 4 лева, сега Хайнц са близо 10 лв. всички видове. Не е потреблението, а чиста алчност. Същото е с телекомите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: