Обрат! Два от операторите не могат да увеличат цените и с 1 стотинка, но третият може!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:50 / 06.01.2022
20344
Мобилните оператори А1 и "Теленор" са обжалвали в съда заповедта на Комисията за защита на потребителите, която им забранява да вдигнат таксите си в съответствие с инфлацията за 2020 и 2021 г., както компаниите планираха. Докато не излезе съдебното решение, заповедта трябва да се изпълнява. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Тя уточни, че забраната не се отнася за третия оператор - "Виваком", защото той е поискал индексация само за 2021 г., на което има право, защото е записано в договорите с клиентите му. 

"Към момента двата оператора не могат да увеличат цените с 1 стотинка", увери Нинова, но направи уговорката, че ако в договорите на А1 и "Теленор" с техните клиенти такава индексация се предвижда, те ще могат да я приложат, но само с едногодишния индекс. 

Министър Корнелия Нинова свика заседание на работна група, която да подготви проектозакон за работата на колекторските фирми. По думите на министъра е обсъждано в първоначалния договор за заем да бъде вписвана клауза, с която длъжникът да се съгласява при неизправност вземането му да бъде прехвърлено. "Сега длъжниците не знаят какво се случва и се изненадват от събирачите на вземания“, каза Нинова. Друга идея е да се регламентират таксите, които да са разходопокривни, а лихвите да не се определят безразборно. 

Тя прогнозира, че законопроектът може да бъде приет до края на февруари, но очаква и съпротива. По думите на Нинова в БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми.

"Оттам-нататък не е уредено с какви средства се събират те. Целта е да се защитят гражданите от произвол“, категорична бе тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (85):
18.04.2024 ЕС обмисля обединяване на телекомуникационните оператори 
25.03.2024 Отказваме се от мобилни услуги без плащане на неустойки, ето от кога?
19.03.2024 Сериозни промени при договорите за мобилни оператори
18.03.2024 Договорите на телекомите ще гарантират повече баланс и реципрочност за потребителите
21.02.2024 ПП-ДБ с кардинално предложение за договорите с мобилните оператори
20.02.2024 А1 обяви новите тарифи и предложи компенсации
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).