ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нови правила за лихвите по кредити от юли
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:46 / 03.05.2018Коментари (4)20923
©
Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се цели да бъде запушен вакуумът, който се очаква да се получи след 1 юли при определянето на лихвените проценти по кредитите. Промяната ще засегне повечето от кредитите, сключени в последните няколко години.

Преди година БНБ обяви, че от 1 юли 2018 г. спира да изчислява индекса СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България. Причината за това решение са затегнатите правила от Евросъюза след финансовата криза, когато стана ясно, че големи европейски банки са правили пазарни манипулации с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР.

Според нов еврорегламент базата за смятане на лихвите трябва да се изчислява само от лицензирани администратори. С формалното оправдание, че не разполага с подобен лиценз, БНБ реши да преустанови изчисляването и публикуването на СОФИБОР, но така и не стана ясно защо не е кандидатствала за лиценз.

"За да се гарантират яснота и предвидимост на отношенията с потребителите", депутатът Менда Стоянова предлага промени в три закона, става ясно от мотивите към тях. Това са законите за кредитните институции, за потребителския кредит и за кредитите на недвижими имоти. В тях се въвеждат текстове, които указват, че референтните индекси за определяне на лихвените проценти от 1 юли трябва да бъдат предложени от всяка банка, като се спазват изискванията на специалния еврорегламент.

Изрично е записано, че новият лихвен процент, който ще се образува след промяната, не може да надвишава размера на лихвата преди нея. Освен това всеки кредитополучател трябва да бъде уведомен от банката за промяната в договора. Ако потребителят не е съгласен с начина, по който вече ще се начислява лихвата, той може да погаси кредита си предсрочно, но със съответната такса.

Промяната в определянето на референтни индекси, на базата на които се определят и лихвите по кредитите, ще засегне огромен брой кредитополучатели - по данни на в. "Банкер" 85% от кредитния пазар.

Масово договорите за левови кредити, сключени след 2014 г., са върху СОФИБОР и те преобладават над заемите в евро. Има обаче опасност определянето на референтен индекс по кредитните лихви от всяка една банка да доведе до големи различия в третирането на клиентите в зависимост от това кога е сключен договорът с тях.

Именно заради това Асоциацията на банките в България (АББ) от известно време води преговори за спасяване на СОФИБОР. Отново по информация на в. "Банкер" се търси нов администратор, който да получи необходимия лиценз.

ОТ Асоциацията на банките в България уточняват, че ако се стигне до прекратяване на СОФИБОР, той ще бъде заменен с други, "публично достъпни индекси или с изчисления при използване на данни от официална статистическа информация".

От асоциацията не могат да посочат какъв дял от кредитополучателите ще бъдат засегнати, защото това е индивидуална търговска информация на всяка банка.

"Можем да кажем, че след законодателните промени през 2014 г., които въведоха използването от банките на тези индекси при определянето на референтен лихвен процент, броят на такива договори нарасна значително", коментираха от асоциацията.

Източник: в. "Сега"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Не им знам тъпите оправдания за лихвен процент, риск и т.н. , но все тук в БГ сме най-прецакани. Фалшиви храни на високи цени, кредити при двойно по-високи лихви и т.н. Да ми обяснат от БНБ и останалите банки - как може в Германия ипотечните кредити да са в момента на 2-2,5% ЛИХВА, а тук на двойно по-голяма. На каква базааа !?!?!? ааа май са на база прецакай бедните хорица, дето са теглили да си купят две стаи за да не спят на улицата!!! Направо напоследък се чудя и се мъча да се сетя за една сфера без корупция, кражба и в полза на обикновения човек, който работи и издържа държавата - е не можах да се сетя!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: