ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нова отговорност за Стоичков
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 23.09.2022Коментари (0)3864
Световната футболна легенда Христо Стоичков, "златното“ момиче на художествената гимнастика Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов са носителите на наградата "Почетен Факлоносец на мира“ на Международната атлетическа щафета "Пробег на мира“.

Инициативата прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.

Инициативата е част от Седмицата на мира, която се провежда в периода от 19 до 25 септември в България. Наградите бяха връчени от олимпийската шампионка по карате от Токио и носител на отличието "Почетен факлоносец“ от 2021 г. Ивет Горанова. Водещ на церемонията, която се състоя на площад "Константин Величков“ в Пазарджик и събра погледите на стотици граждани, бе Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България. 

С отличието "Почетен Факлоносец на мира“ се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват сила на духа, състрадание и доброта, като помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг, Дейвидсън Хепбърн и др., а от България: Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов, Христо Христов, Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов и други.

Ето какво казаха наградените днес:

"Ивет, благодаря ти, че радваш нашите български сърца! Само на двадесет години показа, че можеш! Благодаря за наградата "Почетен факлоносец на мира". Мирът трябва да е вътре в нас и навсякъде около нас. Нашата задача е да правим всичко възможно, за да живеем в мирен свят. Аз вярвам, че ние можем! Поемам отговорността да защитавам честта на факлоносец, както винаги досега съм правил за българския герб“, заяви Христо Стоичков.

"Благодаря за това признание, което е ценно толкова, колкото отличието от олимпийските игри. Смятам, че мирът е изключително важен. Заедно можем повече! Можем да сме по-добри, по-сплотени и по-единни!“, каза Мадлен Радуканова.

"Това е поредният прекрасен ден за нашия град. Голяма чест е за Пазарджик да бъде домакин на такова събитие. Тази награда я приемам като плод на нашите усилия да работим за просперитета на всеки един човек от нашата общност, защото това е важно. Щастлив съм, че нашият град заедно с тези шампиони даваме добрия пример, от който всички ние имаме нужда, а той е да бъдем добри хора, да си обичаме традициите и родината, да уважаваме всички наши приятели и партньори“, сподели от своя страна кметът на Пазарджик Тодор Попов.

С връчването на наградите "Почетен факлоносец“ Христо Стоичков, Мадлен Радуканова и Тодор Попов ще продължават да носят посланието за мир по целия свят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: