Николай Василев: Отлагането на приемането на еврото е управленски провал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
21:20 / 19.02.2023
1818
Отлагането на приемането на еврото е управленски провал, но ако се появи правителство, което знае какво прави, можем да се присъединим към единната валута в началото на 2024 г. Това каза в предаването "120 минути“ Николай Василев.

"Разочарован съм от това, че България сама се отказа от срока 1 януари 2024 г. за приемане на еврото. Това, което се случи, според мен е комбинация от управленски провал и цивилизационно предателство“, обясни той.

Василев обясни, че визира четирите служебни кабинета и редовното правителство на Кирил Петков. Според него всички тези хора са направили всичко възможно, за да не се приближим към единната европейска валута. Нещо повече – те дори на отдалечили България от нея за неопределен период от време.

"Не зная защо служебният финансов министър трябваше да казва каквото и да било тази седмица. Има избори и то съвсем скоро. Смятам, че ако се появи едно прозападно реформаторско правителство, което знае какво прави, може да постигнем срока 1 януари 2024 г.“, категоричен е Василев.

Финансистът хвърли вината за инфлацията върху кабинета "Петков“. Според него политиките, които редовното правителство водеше, напомпаха цените. "Въпреки това проблемът може да бъде решен, защото тази година се очертава постепенно овладяване на инфлацията“, уточни Василев.

Той беше категоричен, че ако всичко друга в България бъде наред и имаме подкрепа от страна на западните партньори, страната ни все пак може да влезе в еврозоната дори с малък компромис. За него проблемът с бюджетния дефицит е по-наболял от този с инфлацията.

"Ако следващото правителство вкара в парламента бюджет без дефицит, това може да ни вкара в еврозоната. Ако те обаче имат намерение да отворят дефицит от 5-10 млрд. лв., ние може още едно десетилетие да не се присъединим към единната европейска валута“, отбеляза още Василев.

Виж коментарите (2)

Още по темата (378):
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
24.04.2024 Симеон Дянков попари мераците ни за влизане в еврозоната
19.04.2024 Увеличаването на данъците ще затрудни пътя към еврото
19.04.2024 Банките със съвет какво да направите с парите си преди приемането на еврото
19.04.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Очевидно няма да стане на първи януари
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).