ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Не можеш да върнеш GSM, взет с договор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:53 / 03.03.2012Коментари (9)2982
© Plovdiv24.bg
GSM, купен с договор, не може да бъде върнат в рамките на едната седмица, през която клиентът има право да помисли дали действително иска да сключи договор с мобилния оператор. Това стана ясно, след като граждани сигнализираха, че са изпаднали в такова положение. Оказа се, че те са се възползвали от промоции на компании за мобилни услуги. След което обаче решили да се откажат от договора и в законово установения едноседмичен срок поискали да го прекратят. Въпреки отказа те са били задължени да купят апаратите, взети на промоция. При това цената вече не била промоционална и съответно е доста по-солена.

От "Глобул" обясниха, че субсидираните апарати (на промоция) са обвързани с договорите и поради това цената им е значително по-ниска, отколкото при самостоятелна продажба. Много често и при предишните общи условия за подписване на договор хората са избирали да станат абонати на най-ниската възможна тарифа за срок от една година и така модерният апарат пак е по-изгоден, отколкото да се купи директно.

Едноседмичният срок за размисъл по отношение на договора влиза в действие в момента на покупката на крайно устройство, се казва в обновените общи условия на "М-Тел". Това е позволено с изричен текст в промените в Закона за електронните съобщения. В чл. 148 е указано, че изключение от едноседмичния размисъл "се допуска в случаите, когато при подписване на договора се предоставят и крайни устройства".

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев поясни, че всеки търговец е длъжен предварително да уведоми клиента за разликата между това да подпишеш договор, от който можеш да се откажеш, и да го направиш на промоция, когато вземаш и мобилен апарат. Ако това умишлено не се споменава от продавача, би могло да се третира като нелоялна търговска практика, но, от друга страна, не бива да се забравя и отговорността на купувача да се поинтересува от правата си при осъществяване на сделката. Няма начин да вземем обратно разпечатан апарат, дори да е в перфектно състояние, защото вече не можем да го продадем като нов, обясниха от мобилните оператори.

Отстъпката в цената, която се дава, е съобразена с продължителността и вида на договора, който всеки клиент подписва. Стойността на продаденото устройство обаче става пазарна, ако клиентът не иска да се обвърже с договор, обясниха от GSM операторите. Ако такава сделка е допустима, хората масово ще сключват договори за седмица и ще си остават с евтините телефони последен модел, обясниха от компаниите.

Мобилните оператори вече са публикували на своите интернет страници промените в общите условия, по които се подписват договори. Те са съобразени с промените в Закона за електронните съобщения. Операторите бяха длъжни да ги оповестят в своите сайтове до 29 февруари. Според промените най-важно за крайните клиенти е възможността след изтичане на срока на подписания договор, когато преминава в безсрочен, да могат с едномесечно предизвестие да преминат на друг оператор и да не плащат неустойки за това. Важно е за абонатите да знаят, че всяка смяна на тарифния план се счита за ново подписване на договор и минималният срок за това е поне една година. 

За да не се оплакват потребителите от неразбрани условия, те вече разполагат с този едноседмичен срок, в който да четат внимателно. Според промените в закона всеки абонат ще може да поиска да не получава рекламни съобщения за игри или за други промоции. При достигане на кредитния лимит клиентът ще получава съобщение за това и ще може сам да поиска от оператора да ограничи част от услугите, които ползва. От КЗП отчитат значителен спад в броя на жалбите срещу мобилните оператори, като най-често те са за размера на сметките, а не за нарушени потребителски права. 

Ако човек иска да е сигурен, че може да върне свободно купен мобилен телефон в едноседмичен срок, той може да го купи онлайн, където правилото е задължително за всички лицензирани търговци, поясни шефът на комисията Веселин Златев.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.03.2012 г.
0
 
 
В България нищо не купувайте !
0
 
 
Имам приемател на безжичен интернет от Мтел с 2 годишен договор. От есента заминавам за продължителен срок в чужбина; попълних молба за предварително прекратяване на договора, на който любезно ми отговориха, че прекъсването на договора ще ме лиши от невероятните условия на използването на устройството. (Миналото лято бях в Шипково, не се мъчете да използвате подобни устройства в този район. ). Ако все пак държа да прекратя договора трябва да заплатя всички останали абонаментни такси до края на срока на договора, т.е. около 220 лв. Въпрос 1: плащам тези пари, за да се оттърва от Мтел? Тези пари не ви ли идват "от въздуха"? Въпрос 2: след като желаете да остана ваш клиент можете ли да ми осигурите достъп до вашата мрежа в държавата, в която отивам? Както би казал дядо Вазов- мошеници ниедни!
-1
 
 
правило #1 : никога не си копувам техниката в бг....
-1
 
 
никога не си копувам техниката в бг....
0
 
 
Би трябвало да е излязъл новия ЗАКОН по този въпрос и хората да си търсят правата !
0
 
 
А от кога можеш да прекратиш договор с с джи-ес-ем оператор
-1
 
 
Малко тъпо да имаш право да го върнеш след като си го изплатил и е минала една година Значи не можеш да го върнеш ако искаш Искаш не искаш плащаш си Хубава промяна са направили в закона....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: