ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На патриаршеския събор: Монахиня от Македония и поп боксьор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 14.01.2013Коментари (3)2609
© Plovdiv24.bg
Изборът на патриарх разпали война в София. Гласуването на делегатите на събора на 24 февруари ще бъде обжалвано пред Св. синод. Отец Петър от Самоков и други свещеници ще внесат възраженията си пред архиереите. Аргументите им ще са, че листата е била силово спусната от и.д. патриарха и Софийски митрополит Кирил Варненски, без да я съгласува предварително с духовното ръководство на епархията.

Въпреки че дългата листа не бе надлежно разписана, на драматично 5-часово заседание от нея бяха избрани десетимата делегати на столицата. За патриарх няма да гласуват няколко имена, които предизвикаха силно недоволство най-вече защото не са познати със служба на църквата. Това са дъщерята на военния министър по соцвреме Добри Джуров - Аксиния, писателят акад. Антон Дончев и шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров. И тримата минаваха за сигурни гласове в подкрепа на дядо Кирил за бялото було. Не толкова "бетонирано" е положението с избраните за делегати четирима миряни - декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподавателя там доц. Иван Петев, филоложката доц. Климентина Иванова, която е специалист по църковни текстове, както и синодалната адвокатка Мария Кьосева, приближена до Неврокопския митрополит Натанаил. Имената им бяха съобщени на медиите от духовници неофициално, тъй като дядо Кирил разпоредил да се пази мълчание, докато листата бъде утвърдена от синода. В момента и.д. патриархът е на визита в Грузия, от която спешно се бе върнал за ден - за да потуши бунта срещу спуснатата от него листа. Владиката няколко пъти бе безпрецедентно саботиран от софийското духовенство.

Битката за делегати е на живот и смърт, защото столицата има 10 - двойно повече в сравнение с другите райони. Който владика си осигури подкрепата им, добавено към гласовете на делегатите от собствената му епархия и други подкрепящи епископи и приближени по странични причини, почти сигурно отива поне на балотаж за патриарх. Богослови признават, че още е много трудно да се прогнозира кой ще остане във финалната тройка за избора. Засега е ясно, че отводи от битката за патриарх не са си направили Кирил Варненски, Гавриил Ловчански, Неофит Русенски и Галактион Старозагорски.

На събора: Монахиня от Македония и поп боксьор

За разлика от София в страната изборите за делегати на патриаршеския събор на 24 февруари минаха мирно и тихо.

Миряните от Варна ще представлява известната в градските арт среди Людмила Манева. Тя е съпруга на дякон Михаил Манев, член на поземлената комисия към Обществения комитет "Православни ценности" в епархията.

Монахиня от Македония ще е делегат от Видин. Игуменът на Кръстова гора отец Висарион пък е сред делегатите от Пловдив.

Благоевград изпраща на събора единствения свещеник боксьор у нас - отец Дончо Шавулев. Той тренира безплатно деца от дома за сираци и възпитаниците му са спечелили десетки медали от състезания.

Стара Загора пък избра делегатите си в паметен ден - на 135-ата годишнина от второто освобождение на града от турско робство и исляма, обяви митрополит Галактион. Сред тях е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Двама хаджии от Враца ще гласуват за патриарх - строителният предприемач Димитър Димитров и директорът на елитното училище "Христо Ботев" Виктор Кръстев.

Гласуването ще е на 24 февруари

Гласуването за патриарх ще е на 24 февруари. Това е последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор, доколкото следващата неделя е националният празник 3 март. В устава на БПЦ е предвидено, че патриарх се избира от близо 150 души, включително всички архиереи на БПЦ в момента: 14 митрополити плюс 19 епископи. В това число влизат и по 5 представители от епархия, но 10 от Софийската, защото освен патриарх тя избира и свой митрополит. Така в БПЦ, която има 15 епархии, по този начин вчера бяха избирани общо 80 души. Освен това всяка митрополия посочва по един монах и една монахиня от своята епархия. Теоретично това прави още около 30 души, като трябва да се отчете, че не във всички епархии има монаси и монахини. Така е например в Плевенската и Врачанската, в Европейската и Американската.

В избора участва и по един представител на ставропигиалните манастири (подчинени директно на Светия синод) - Рилски, Бачковски и Троянски, както и по един представител на двете семинарии - в София и Пловдив, определени от ръководствата им.

Най-късно седмица преди избора Св. синод трябва да посочи от своите среди трима души, "достоизбираеми за патриарх". Всеки един от тях трябва да събере поне 10 гласа. Патриархът трябва да бъде избран от събора с 2/3 мнозинство. Ако обаче това не стане, ще се гласува, докато се получи резултат.

Източник: в. Стандарт



Още по темата: общо новини по темата: 48
19.01.2014 »
25.11.2013 »
06.11.2013 »
07.03.2013 »
26.02.2013 »
24.02.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.01.2013 г.
+1
 
 
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Гавриил Ловчански е специализирал в Москва от 1986 до 1991. Говори се, че по време на разкола е изнесъл авоарите на БПЦ в руска банка. Счита се за представител на руското (КГБ) лоби ? ? ? ! ! ! Председател е на Върховния църковен съвет, който се занимава с икономическите въпроси на църквата и в частност с имотите й. Това е негов минус поради многото въпросителни около стопанисването ИМ. Останалите 3-ма фигурират в архивите на Държавна сигурност. 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". Около Кирил витаят съмнителни сделки с имоти на Варненската епархия - замени на земи и продажба на терени. Любимец на силовите трибуквени групировки. 2. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. Кандидатурата му обаче може да се окаже компромисна. 3. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. Един от покаялите се разколници, който се върна в БПЦ. Около името му обаче има постоянни скандали. Той въведе архонството в БПЦ и неканоничните прояви, свързани с масонството. Поддържа връзки със съмнителни бизнесмени. Следователно най-НЕопетнен е Нафарфорий (Краси Радков).
Aнонимен
на 14.01.2013 г.
0
 
 
сега ще настане една битка, ще се изкарват кирливи ризи, ще има едно не ми се говори...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: