ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На 110 години: Почина най-възрастният човек в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 31.01.2023Коментари (0)6997
©
Най-възрастният човек в България почина!

Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си, докато е при двете си дъщери. Дерменджиева е родена на 12 октомври 1912 г., което я прави истинска рекордьорка за ширините ни.

"Много ни е тъжно, много ни липсва. Баба Нурие беше много добър и хубав човек. Аз съм най-голямата снаха и само добро съм видяла от нея. Много ни помагаше. За деца, внуци, правнуци. Баба Нурие си можеше дълго време и не се предаваше" споделя с болка пред вестника Мюмюнe, съпруга на най-големия син на старицата - Рамадан.

За живот повече от век Дерменджиева не е казала лоша дума на никого. Нурие израства с много сестри и братя в селището Мадан в Дъбово. Омъжва се на 16 години, като съпругът й Реджеп е само на 13 по това време. Младата булка изчаква любимият й да навърши пълнолетие и ражда първото си от общо 6 деца. Отглежда наследниците си почти сама. Съпругът й умира от силикоза (професионално заболяване, причинено от вдишване на кварц) през 1952 г. Тогава е само на 36 години. По това време фамилията живее в село Рустан, което днес е напълно обезлюдено. Лека-полека членовете на семейството се изнасят в общините Мадан, Рудозем и Смолян, където си построяват къщи. А баба Нурие започва да им гостува по един месец на ротационен принцип. От всичките си деца възрастната дама има 14 внуци и 22 правнуци.

Наследниците признават, че им било най-трудно преди 5 години, когато трябвало да преценят дали да се оперира заради прогресивно ослепяване. Заедно решили да постъпи в болница, въпреки че можело да не издържи операцията. Столетницата не виждала и с двете си очи от години заради катаракта. След интервенцията се случва чудо. Баба Нурие не само че издържа операцията, но и си връща до голяма степен зрението, пише "България Днес".

"Не се спираше, толкова жизнена беше. Все ни помагаше. Не се застояваше на едно място. Последните 2-3 месеца започна да се предава. Накрая не можеше да приказва, искаше нещо да каже, но не можеше", допълва най-голямата й снаха.

Нурие живее на село. Цял живот е работила на нивата и брала тютюн, отглеждала картофи и боб. Винаги е яла краве мляко и домашно масло. Тъй като семейство й е многодетно, тя никога не е работила на държавна работа, за да има време да отглежда децата. Пенсионира се като фермер, но продължава да е дейна почти до последен дъх и да помага на близки и познати. Това е и причината на погребението преди две седмици гробищният парк да бъде изпълнен с хора. Над 100 човека отиват да си кажат последно сбогом със суперстолетницата. По неофициална информация баба Нурие е втората най-дълголетна българка в историята. Първото място се държи от Карамфила Стоянова (1903-2014г., която е живяла 110 години и 264 дни).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: