ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мобилно приложение ще ни показва актуалната пътна обстановка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 08.09.2015Коментари (0)2277
© Plovdiv24.bg
Между 800 и 1000 незаконни постройки се премахват в страната всяка година. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" вчера по БНТ по повод събарянето на незаконни постройки в Гърмен.

"Нямаме диференцирано и тенденциозно отношение към ромските постройки: всички сме равни пред закона и той трябва да се спазва въпреки спекулациите и драматизациите. А законът е категоричен - незаконното строителство не може да бъде узаконено и трябва да бъде премахнато", коментира тя. 

Министър Павлова съобщи, че от началото на годината до момента са премахнати над 400 сгради в различни населени места в страната. 

"Планувани премахвания ще има и през септември, и през октомври - промяна заради изборите няма", отговори тя на въпрос на водещия и допълни, че премахването на незаконни постройки се осъществява по график.

Министър Павлова информира за продължаващите ремонти по магистралите "Хемус" и "Тракия", които бяха временно преустановени, за да не пречат на трафика през активния туристически сезон. До края на октомври трябва да бъде завършен виадуктът при 67 км от АМ "Тракия", а от днес се възобновяват работите при 77 км и 90 км. 

Най-дългата от тези отсечки е 4 км, съобщи Павлова и допълни, че трафикът ще бъде прехвърлян шахматно от едното в другото платно, за да не се затварят целите участъци. 

"Движението в тези отсечки ще бъде затруднено, за което предварително се извинявам на шофьорите. Нека те бъдат толерантни и да предвидят повече време за пътуването", апелира министър Павлова.

Предстои да бъде ремонтиран и участъкът между 74 и 80 км от магистралата посока София-Пловдив.

На 1 септември започна и превантивният ремонт на участъци от АМ "Хемус" на територията на областите Шумен и Варна. На територията на област Шумен ще се ремонтират около 18 км, а на територията на Варна - близо 12 км.

Министър Павлова обяви, че там не се очакват задръствания, тъй като трафикът не е толкова интензивен. Движението отново ще се осъществява двупосочно в едното платно, докато трае ремонтът на отсечките.

Първият участък, който се ремонтира, е дясното платно на магистралата - от пътен възел "Капсичан". Паралелно се довършват и работите по виадуктите "Бебреш" и "Елешница" и на съоръженията между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол". 

"За шофьорите, които не искат да чакат по магистралата, има осигурени 3 обходни маршрута", съобщи министър Павлова. Информация и карта на строителните дейности и обходните пътища, може да бъде намерена на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" (www.api.bg).

"Предварително ще обявя една добра новина - най-късно през ноември ще предоставим безплатен софтуер, който ще предоставя актуална пътна информация на шофьорите, които ползват GPS навигация, смартфони или други мобилни устройства с операционна система "Андроид", обяви Лиляна Павлова

Така те ще получават информация за задръствания, ремонтни дейности, състоянието на пътищата и възможни обходни маршрути. Министърът съобщи, че ако е възможно в него ще бъде интегрирана система, която засича, ако водачът претърпи пътно произшествие и автоматично подава сигнал на тел.112. 

"Паралелно закупуваме първите 20 умни електронни пътни знака, които ще показват дали при следващия тунел няма увеличен трафик, задръстване, с каква скорост да се движим и колко ще ни отнеме до следващото населено място", каза Павлова и допълни, че за да се покрие територията на цялата страна, ще са необходими над 2000 такива знака.

На въпрос за ТОЛ таксите министър Лиляна Павлова отговори, че се предвижда промяна в системата за заплащане на пътните такси, но тя не засяга леките автомобили. 

Тя обясни, че превозните средства над 3,5 тона ще заплащат такса за изминати километри, като сумата ще се изчислява според тонажа им. Промяната при винетките за леките автомобили е единствено, че те няма да са хартиени, а електронни - от вида на т.нар. телепас,

"Виждам все повече индикации, че Програмата за саниране на панелни блокове ще завърши добре. Виждаме първите готови блокове, реакцията на собствениците и хората, които живеят в съседство", каза Лиляна Павлова по отношение на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради.

"Само за една седмица имаме нови 50 сгради, които влязоха в програмата, така те вече са общо над 1 550", посочи тя. Министърът коментира, че домоуправителите на първите санирани сгради по програмата с европейско финансиране отчитат намаление на сметките за отопление с 50%. 

"Така че аргументите и резултатите за санирането ще ги казват хората. Аз се надявам програмата да е успешна и да създадем един дългосрочен модел", заяви Павлова.

"Не можем да заклеймим всички концесионери и наематели на плажове като лоши: някои от тях са съвестни, но има и такива които тенденциозно и умишлено нарушават правилата, тъй като са пресметнали печалба чрез нарушенията, въпреки глобите", заяви Павлова по повод инспекцията на морските плажове. 

"Направили сме 203 внезапни проверки на плажове и имаме достатъчно установени нарушения, но трябва да проверим дали има тенденциозност и повтаряемост", каза министърът и обясни, че след края на сезона ще бъде извършен анализ и ще се предложи прекратяване на договорите на системно недобросъвестните концесионери.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: