ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Множество желаещи да осиновят изоставеното бебе в Айтос
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:01 / 30.08.2022Коментари (0)1634
©
Огромен интерес от желаещи да осиновят малката Антония, която бе изоставена преди дни на улица в град Айтос от своята биологична майка. Вълна от хора от цялата страна буквално засипа със запитвания социалните служби, родилното отделение на бургаската болница и дори мъжа, намерил новороденото.

Известно е, че в четвъртък, малко преди обяд, когато 41-годишният Дамян обичайно се прибира да обядва в дома си, на прага на вратата на улица "Алеко Константинов" в Айтос вижда нещо необичайно.

"Помислих, че е кукла и си казах, че ще я преместя, някой я е изхвърлил. А всъщност беше детенце, което взе да мърда и тогава разбрах, че трябва да подам сигнал към органите", разказва Дамян Тодоров.

Той звъни на бърза помощ, а пристигналите парамедици установяват, че бебето е момиченце. Според неонатолозите бебето е родено само преди броени часове в 36-та гестационна седмица. Откарано e в родилното отделение, a там малката Антония получава името си.

"Когато доведоха детето, акушерките от бърза помощ му бяха избрали име Спасена. Аз се възпротивих на тази сигматизация на детето и казах ще се казва както кажете, но не и Спасена. И като се върнах след 10 минути, се оказа, че са го кръстили на мен", разказа д-р Антонио Душепеев, завеждащ родилно отделение към УМБАЛ-Бургас.

В документацията детето е записано като Антония Намерена Неизвестна и тъй като тежи едва 2кг и 200 грама е настанена в кувьоз. Момиченцето е здраво и с добри показатели. Пети ден обаче опитите на полицията да намери майката не водят до резултат. След разпити в Айтос и близките села униформените изключват версията момиченцето да е дете на някой от постоянно живеещите в региона.

"Твърде е възможно тя да е всъщност с преминаващи селскостопански работници, които до този момент са били ангажирани с прибирането на арпаджик от полето, както и на сливи в района на айтоска община. Твърде възможно е всъщност след раждането на детето, тя да е използвала въпросния превоз, който е имала заедно с други хора от малцинствените групи, и които са се оттеглили във вътрешността на България, където започва и активния сезон по прибирането на грозде", обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР Бургас.

Интересът малката Антония да бъде осиновена расте. В болницата са получени десетки обаждания от желаещи да приютят изоставеното момиченце, а мейлите и съобщенията към служители на Агенцията за закрила на детето продължават. От администрацията са категорични, че процедурата по осиновяване изисква дълго проучване за годността на кандидат- осиновителите и изисква време.

"Няма как да се случи от днес за днес. Има законови разпоредби, които трябва да се спазят. Не става бързо, иска време за това. В конкретния случай въобще не говорим за осиновяване на малолетната, затова моля гражданите да не звънят по телефона, да не пращат писма, тъй като са предприети всички необходими действия към момента и дай Боже да се случи най-доброто за детето", каза Диана Врабчева, началник отдел "Закрила на детето" гр. Айтос.

Засега Антония Намерена Неизвестна ще остане в бургаската неонатология, а след нужния период за наблюдение ще бъде настанена в Дом за медико-социални грижи за деца в Бургас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: