ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Много хора слагат хляб в хладилника, но бъркат | ||||||
| ||||||
Защо? Заради рекристализацията на нишестето. Може да звучи сложно, но този термин означава нещо относително просто. Пшеничното брашно - основната съставка на хляба, съдържа нишесте. В естествената си форма нишестето има кристална структура, което означава, че молекулите му са подредени в определена геометрична структура. След като се смеси с вода, за да стане на тесто и се изпече във фурната на висока температура, кристалната структура на нишестето се разпада - нишестето абсорбира вода и става аморфно. След като хлябът ни е изпечен и изстине, нишестето постепенно се връща в първоначалната си форма - ето я и въпросната рекристализация. С което пък хлябът ни става по-твърд и сух с всеки изминал ден. Ето и заключението след този кратък урок по физика. Рекристализацията се ускорява, ако държим хляба в хладилника. Най-добрият начин да го съхраним е на стайна температура. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 17.03.2023 г.
0
на 17.03.2023 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Унищожиха милиони бутилки минерална вода заради фекални бактерии
17:12 / 25.04.2024
Лепят ни нов стикер на колата за ГТП, плащаме повече!
08:39 / 26.04.2024
Какво се случва с трудовия стаж при дълъг болничен?
14:15 / 25.04.2024
НАП изпрати писма до много българи, четете внимателно
17:15 / 25.04.2024
Обилна градушка в Пловдивско
15:43 / 25.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета