ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Меглена Кунева: Шенген не е автоматичен, това е политическа оценка и техническа готовност
Автор: ИА Фокус 18:29 / 05.01.2023Коментари (1)1648
©
ЕС изпълнява едно свое основно предназначение и това е да можем да се сравняваме с държави, предприели пътят към това хората да живеят добре, да бъдат защитени и да правят свободно икономика, да пътуват и учат свободно. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус"  Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер, главен преговарящ и първи български еврокомисар.

"Това при нас не се получава, защото не ни достига обществен дух, независимост, безпристрастност и солидарност помежду ни. Ние сами си създаваме хибридни войни и влизаме в тях. Членството в ЕС и еврозоната е заслуженост, а не подарък. Шенген е политическа оценка за една държава", каза още Меглена Кунева. 

Ние нямаме друга посока освен да се сравняваме, за да видим как и защо се управлява по-добре в Хърватска и Румъния, например, и до каква степен може да ни се възвърне оптимизма и да започнем стъпка по стъпка да изграждаме такава държава, добави Кунева.

Средствата, които получаваме от ЕС през европейските фондове, е много сериозна форма на подтикване на България напред и никога няма да ни бъде отказана помощ и солидарност.  Изборът е наш и този избор и пропуснатите възможности болят сега, каза още еврокомисарят Меглена Кунева.

Според нея, на нас не ни достига обществен дух, не достигат институции, които да работят, не ни достига независимост и необходимата доза безпристрастност да признаем къде сме сбъркали. Не ни достига и сътрудничество вътре помежду ни, за да набележим стъпките, които трябва да направим. Ние не говорим за солидарност вътре в страната. В много тежка ситуация сме в момента дори,  когато става въпрос за социална политика, за икономически и социални инициативи на политиците.

"Имам чувството, че те говорят помежду си само, за да отразят малка победа, или за да нанесат голяма рана на политическия си опонент, вместо да говорят с хората и помежду си. Тези неща липсват, и като притурим и това, че езикът стана забранителен за употреба на политическо ниво, всичко това води до тази картина, която в момента не ни дава особено основание за оптимизъм. Не успяваме да постигнем съгласие по нито една тема. Така няма да стане. Не можем винаги да започваме градежа на къщата от кота нула.

Сами си създаваме хибридни войни вътре в страната, а с това можем да отслабим и ЕС. А когато ние даваме такива сигнали отвътре, това може да се използва от всеки неприятел, смята още Кунева.

Шенген е символ на сигурност и на това, че вътре в страната институциите работят добре. Шенген не е автоматичен, това е политическа оценка и техническа готовност. Но преди всичко е политическа оценка.

"Липсата на грижа за администрацията също е едно от най-тежките поражения,  които напоследък са нанесени на държавата, според Кунева. Липсват елементарни познания. 

Държавата, това са хората. Не може непрекъснато да се изненадваме от собствената си неподготвеност. Липсва ни мотивация за действия и език. Политиците разрушиха единственото си оръжие - езикът, думата си, тези окопи, в които се отзоваха всички, много трудно се преминават", смята още Меглена Кунева. 

По думите и, у нас най-напред трябва да бъде разрешена политическата криза, в която сме и да започнем стъпка по стъпка и постоянно, за да изчистим думите и действията си от агресията. Да говорим, да се създава диалог.

Ако има нещо, което искам да видя е тази картина да оживее - различни хора, с различни предпочитания да могат да си говорят, добави еврокомисарят Меглена Кунева.


Още по темата: общо новини по темата: 360
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо продължавате да давате трибуна на този грозен паралич, който попиля АЕЦ-а? Малко ли лайна насра ами сега и акъли ще дава?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: