Манджукова: В селищата, които са под руска окупация, е забранено преподаването на български език

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:12 / 16.12.2022
1782
Вярвам в четвъртата власт и моето желание е да ви привлека на моя страна. Проблемите на агенцията от 2018 г. повлияха на нейния имидж, както и двете ковидни години. На нас се отразиха изключително пагубно и много негативно, защото нашата работа е свързана с активно общуване. Предизвикателствата след като застанах начело на Агенцията за българите в чужбина бяха немалко, но предимно в две основни насоки – възстановяване и развитие на комуникацията на контактите на взаимодействие с българските общности в чужбина и в предоставянето на административната услуга за установяване на български произход.

 

Това каза изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова на пресконференция на тема "30 години Агенция за българите в чужбина – подобряване на образа, приемственост и ново начало“, предаде  БГНЕС.

Много от нашите общности се притесняваха да работят с агенцията, обясни Райна Манджукова и посочи, че по отношение на установяването на българския произход са открити много несъответствия в законодателството и много чисто административни препятствия, въпреки това, когато е постъпила на длъжност в Агенцията за българите в чужбина е заварила един млад и енергичен екип, с който половин година са се учили да работят.

Агенцията за българите в чужбина през последните месеци е успяла да създаде контакти със студенти от европейските страни.

"Получаваме подкрепа от нашите консули по места, защото те са в непосредствен контакт с нашите общности там“, отбеляза Манджукова. По думите ѝ за българите в чужбина е изключително важна обратната връзка.

По отношение на българите в Украйна, на чиято територия се води война, Манджукова каза, че не всичко, което агенцията прави, трябва да бъде публично достояние по ред причини. "Поддържаме контакти с всички български общности и организации, с частни лица всеки, който се е обърнал към нас с конкретна молба, е получил такава“, съобщи тя и допълни, че в селищата, които са под руска окупация, е забранено преподаването на български език. В украинските училища се преподава български език, категорична е Манджукова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Национални новини:
Връхлитат ни бури и гръмотевици: Код за опасно време в цялата стр...
Тук е отсядал Васил Левски, а манастирът е най-големият сред 14-т...
Тежки сцени в циганска махала на 35 км от Пловдив, има ранени пол...
Росен Желязков води листата на ГЕРБ-СДС за Европейските избори
Ужасът в Пловдивско: Едната ученичка е попаднала под автомобила и...
Божков отново в съда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).