ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Майки дирят спасени хора с органите на децата им
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:46 / 13.10.2015Коментари (1)1622
©
След трансплантация роднини и близки на дарители издирват чрез социалните мрежи на кого са присадени органите на детето им, независимо че според няколко закона у нас разкриването на тази тайна се наказва строго. Това съобщи директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Мариана Симеонова по време на откриване на Европейската седмица на донорството.

Разкриването на дарителската тайна е забранено, за да не стане някой обект на изнудване, поясниха адвокати.
Въпреки това хората се намират в социалните мрежи и осъществяват контакт помежду си. Страната ни е малка, по донорските ситуации и извършените към същия момент трансплантации близките на донорите и реципиентите също успяват да се намерят без особени усилия, каза още д-р Симеонова.

30-годишният Юсеин Х. благодари лично по време на честването на майката на 17-годишен младеж, чието сърце му е било присадено.

"Всичко дължа на вашия жест, покланям ви се", каза той през сълзи и й поднесе огромен букет. Двамата са един от случаите, в които са се открили с помощта на интернет.

Д-р Мариана Симеонова посочи, че десетки се обаждат всеки месец в агенцията, за да потърсят контакт с близките на своя донор, но там категорично спазват забраната да дават каквито и да е координати. Тя разказа, че навсякъде в ЕС с изключение на Малта това е забранено. Само на островната държава е разрешено те да се срещнат на територията на тамошната агенция за трансплантации, след като подпишат декларации.

По думите й това е единствено допустимият начин и за нашата страна, ако хората настояват. Срещите обаче могат да станат само след като се направи промяна в Закона за трансплантациите на органи и тъкани и се приемат строги правила, при които те да се осъществяват.

От началото на годината в България са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За последните три години броят на трансплантираните е нараснал близо четири пъти и отказите от донорство намаляват, чакащите за орган в България наброяват 1100 души, отчетоха трансплантолозите. 

На опашка в списъка са най-много тези за бъбрек - 930 души, за сърце - 25, за черен дроб - 43, за бял дроб - 12, и за тънко черво един.

В момента 56 хиляди души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан и това е единственият им шанс за живот, съобщи директорът на болница "Света Екатерина" д-р Генчо Начев.


Източник: "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.10.2015 г.
+2
 
 
У нас даже е задължително да се знае, защото никой не вярва, че не се продават, а уж са дарени. Медицината ни е една огромна мафия и ако се казва после на кой са ще се избегнат много съмнения и дарителите ще станат повече, защото сега повечето хора не вярват, че лекарите няма да се облагодетелстват на чужд гръб и че всички органи се даряват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: