ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Махат опасните GSM антени с поправка в Закона за здравето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 10.08.2010Коментари (3)5500
© Plovdiv24.bg
Предавателите от мрежите за мобилни телефони, които надвишават максимално допустимите норми за електромагнитните полета ще бъдат спирани от експлоатация. Това предвиждат промени в Закона за здравето, които предлага кабинетът, и ще бъдат обсъдени от депутатите веднага, щом се върнат на работа след ваканцията през септември. Поправката, която трябва да вкара порядък при разпръскването на вълните, ще важи и за радио- и телевизионните антени, както и за всякакви видове радари. Тя ще регламентира за пръв път тези устройства като обекти с обществено предназначение. Така предавателите ще попаднат автоматично под ударите на закона, който предвижда при наличие на превишени норми да им бъде дърпан щепселът.

Здравното министерство пък е изготвило наредба за електромагнитните полета, която определя правилата за монтаж и експлоатация на предавателите и трябва да действа в синхрон със Закона за здравето. Тя предвижда извършването на постоянен контрол на клетките, като при замерванията им ще присъстват експерт от РИОКОЗ, представител на мобилния оператор, чиято собственост е антената, както и някой от живеещите в сградата, върху която е поставено устройството. Ако вълните надвишават определения максимум, предавателят ще попада в черен списък.

Всички обекти в този регистър ще бъдат проверявани поне два пъти през следващата една година, откакто са взети на прицел. Ако нередностите не бъдат отстранени, предлаганото изменение на закона ще разреши антената да бъде изключвана. Според изискванията в Закона за здравето регионалните инспекции трябва да бъдат уведомявани за всеки нов предавател, който ще бъде добавян в специален публичен регистър, показващ обектите с обществено предназначение. В рамките на три месеца след пускането му от РИОКОЗ трябва да го замерят. Освен това устройствата трябва да бъдат ограничени от достъп до тях и маркирани със специална табела с надпис: "Предупреждение: Електромагнитно лъчение!"

Наредбата предвижда също така формирането на четири зони, като за всяка от тях ще важат различни ограничения. В първата ще попадат ненаселените територии, във втората - местата с кратковременен престой, като например улиците и земеделските площи, третата обхваща парковете, градинките и курортите, а четвърта - жилищните райони, болниците, училищата, детските градини и останалите обществени сгради, където магнитното поле трябва да е най-слабо. Според наредбата референтните стойности, които се изчисляват чрез специални формули, за третата и четвъртата зона трябва да бъдат 6.14 V/m при честотен диапазан 300 MHz - 2000 MHz. Здравният министър Анна-Мария Борисова посочи неотдавна по време на парламентарния контрол, че проблем в момента е недостигът на техника за измерване на полетата. Едва в десет от областите РИОКОЗ разполагала с нужната апаратура. Някои от депутатите пък разбраха от "Монитор" за предлаганата промяна в Закона за здравето, която тепърва ще дискутират и според която, ако бъде приета, предавателите вече ще се третират другояче.

Интересното е, че малцина обаче знаят, че най-безопасно е, когато GSM антените се намират точно отгоре им, защото вълните се предават под формата на чадър.

Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сетиха се ...И пак няма да е адекватна тази промяна мн ясно че ще излезе не са опасни антените .Кои ще се бори срещу Глобул Емтел и Виваком ?Които и де е ще загуби Моя кращелник /които е на 3 г/отключи левкимия след поставянето на антена на Емтел в съседния дворбна /на тъпия съсед в чиито двор е антената плащат по 300 лв месечно/Пробвахме да съзираме съответните институции ...отговор нямаше.Лекарите са убедени че това е причината дедтето да е с тази диагноза.Тъй като не се прави нищо по въпроса с антената ми иде да запала и антената и къщата на идиота които се продаде за 300 лв а има 2 деца /да са му живии и здрави дано поне за тях да помисли/
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 11.08.2010 г.
-1
 
 
а няма ли да се отрази на мобилните връзки?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: