ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лена Бориславова: Ще получаваме газ на 4 пъти по-ниска цена от борсата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:13 / 15.05.2022Коментари (11)2771
© БНТ
България се нуждае от от 12 до 20 танкера газ на година. Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова. Допълнително се обследват варианти за доставка на синьо гориво от Туркменистан и Египет.

"Посещението на министър-председателя в САЩ показа, че българската държава успешно договаря по-ниски цени за природен газ и затвърди мястото си на международната сцена като държава, която отстоява собствените си интереси и преговаря с различни партньори, за да осигури устойчивост на доставките си." - каза Бориславова.

Тя допълни, че премиерът Кирил Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Това, според нея, опровергава твърденията на предишните управляващи и на предишното ръководство на "Булгаргаз", че е невъзможно да получим пълните количества без интерконектора.

"Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро. Докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос чрез подписването на анексите, чрез които са се отказвали от доставки на азерски газ." - каза Бориславова.

Тя изтъкна, че новите дългосрочни договори за доставка на газ ще бъдат подписани директно от "Булгаргаз" без посредници и то на цена, по-ниска от тази на "Газпром".

"Лъжа или непознаване на фактите са твърденията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на "Газпром". "Булгаргаз" сключва директно всички договори за доставки. Дългосрочните договори ще бъдат пряко с компаниите без посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на "Газпром". А когато започнем да получаваме първите количества азерски газ от юли, тя ще е с 4 пъти по-ниска от средната в Европа." - уточни Бориславова.

Във връзка с преноса на руски газ към Сърбия и Унгария Бориславова изтъкна, че България е коректна държава и ще изпълнява ангажиментите по международните си договори. Транзитът ще продължи, освен ако не настъпи форсмажорна ситуация.

На този етап няма икономически или правни съображения за национализация на стратегически обекти като рафинерията в Бургас, подчерта Бориславова.

"В момента, в който националната сигурност е нарушена, или имаме някакво неизпълнение от страна на съответните субекти, тогава може да се мисли по въпроса. Но превантивно да тръгнем да национализираме стратегически обекти без да има нужда от това, не мисля, че е необходимото действие, което дължим на обществото." - допълни началникът на кабинета на премиера.

Лена Бориславова отрече да има силен външен натиск върху България по казуса със Северна Македония. По думите ѝ у нас се провежда опит за вътрешнополитическа дестабилизация по темата за югозападната ни съседка.

Лена Бориславова беше категорична, че кабинетът води единна политика спрямо Северна Македония. Бориславова отдаде изказванията на външния министър Теодора Генчовска за различия между МВнР и външнополитическия екип на премиера като "грешка на езика".

"Външната политика на България се води от МВнР - тоест, от Теодора Генчовска. Винаги тя лично или нейни заместници придружават премиера и тя лично потвърди, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го отдавам на грешка на езика. България поддържа единна външна политика спрямо Република Северна Македония.

Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави.

"Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата." - каза тя като уточни, че междувременно външните министерства на двете държави продължават активно разговорите.

Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон, който в момента се подготвя от Министерство на правосъдието. Законопроектът ще конкретизира процедурата и отговорния орган за това.

Антиинфлационният пакет на правителството, който предстои да бъде представен, ще бъде усетен от всички хора у нас, каза Лена Бориславова. Процедурата по отпадане на акциза за тока и газа вече е в ход. Очаква се тя да отнеме повече от месец. Задействана е и процедурата по вдигане на прага на регистрация по ДДС на малки и средни предприятия на 100 000 лв. С актуализацията на бюджета ще се повиши и социалния праг, за да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи.

Внесен е и законопроект, който да позволи актуализация на цените на възложените обществени поръчки, в случаите, в които, поради инфлацията, цените на пазара не съответстват на икономическия смисъл за завършването на започнати проекти.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
всичките сте боклуци и простаци,барабар с киро лъжеца и гуглевата смукалка!зурво,киро каза друго за цената,защо лъжеш като циганка?!?
Aнонимен
на 15.05.2022 г.
+1
 
 
Тоз буклук откъде се пръкна? Някой да я беше чувал тая оФца преди да се появи Кирчо ментата!?!
Aнонимен
на 15.05.2022 г.
+1
 
 
А за това "България е поискала подкрепа от САЩ за охрана на небето ни" ...като съобщи Военният министър , че на срещи в Пентагона е поставил въпроса :( Срам и позор!
Aнонимен
на 15.05.2022 г.
+2
 
 
4 пъти и ще си паднала, 4 пъти и ще си легнала
0
 
 
Хубаво говориш но вярваш ли си ?.Азерския газ е 14 млрд .кубика .11 за Турция ,8 за Италия ,1,5 за Гърция ,за България 1млрд.от къде.Те имат 14 млрд повече не може да тече в тръбата.
0
 
 
Курвоо, к******е а ще намалите ли цените 4 пъти за крайният потребител, щом ще го купувате 4 пъти по евтино, или ще крадете от разликата. Така просто за един приятел питам.
0
 
 
Те това се казва нагла и проста ЗурВа!гуглевата,дали киро лъжеца ще те вземе в Канада или ще бягаш в Сърбия?Мамам ти,долна курва,лъжеш като циганка на пазар!
+1
 
 
Шефа,на кабинета на канадеца,е върха на лъжата!Верно,че в политиката,трябва,да си като,,лека''жена,ама тази си е жива...$**$*
Aнонимен
на 15.05.2022 г.
0
 
 
Тая лъже 4ри пъти повече от Киро. Тя цената на борсата е над 10 пъти по-висока от цената на газта която получават държавите с дългосрочни договори. Това значи, че ще поскъпне поне 2 пъти газта по на тази сметките. Скоро, като фалира всичко само от заеми ще живее всичко.
Aнонимен
на 15.05.2022 г.
+2
 
 
Посмали малко... 4 пъти хахааха
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: