ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекари подготвят стачка, ако няма споразумение по НРД
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:54 / 22.07.2008Коментари (0)1146
Ако отново няма споразумение по НРД 2009, ще започне подготовка за ефективни стачни действия на медицинската общност през септември, съвместно с Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и Българската асоциация за закрила на пациентите.

Това бе съобщено днес на пресконференция на ръководството на съсловната организация, организирана под мотото "Кой се страхува от преговорите по НРД?" Отговорите на този въпрос се очертаха при проследяването на хода на преговорите през тази година, като се припомни последователното неявяване на представителети на НЗОК на три поредни заседания, използвайки административни хватки.

Днес БЛС ще внесе изготвения от съсловната организация проектобюджет за цени на медицинските услуги през идната година.. За да се ускорят процесите и да продължи започналия на форума на 4 юли обществен дебат, организиран от лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и пациенти,  за проблемите и перспективите в здравеопазването, Лекарският съюз ще се обърне официално към министър-председателя. С разчетите на съсловната организация ще бъде запознат и министъра на финасите Пламен Оришарски, който преди време сам призова да му бъдат представени такива разчети. Освен това, ще бъде внесена информация за хода на преговорите в бюджетната и в здравната комисии на парламента. БЛС настоява да бъдат чути исканията за увеличение с не по-малко от 20 на сто за ПИМП, СИМП и болнична помощ.

Седемте представители на УС на БЛС, които участват в преговорите за НРД 2009, зададоха конкретен въпрос на министъра на здравеопазването.

Д-р Тодор Хинов: Кой ще отговаря за двегодишното блокиране на системата за обучение и квалификация на младите лекари. За спавка - 300 млади лекари са напуснали страната, а изграждането само на един от тях струва 200-250 хил. евро. Кой ще поеме отговорността за разпиляването на тези средства и този потенциал, необходим на българското общество?

Д-р Георги Кръстев: Чувства ли се министър Желев подмладен, на базата на отношението на отговорните институции във връзка с начина на финансиране? Финансирането припомня ли му времето когато бе директор на университетска болница в Стара Загора,  отчита ли грешките на отговорните институции с премахването на договорното начало и дали е необходима 20-25% индексация на плащанията във всички сфери чрез НЗОК?

Д-р Георги Сакакушев: Как ще се финансира недофинасирания пакет медицински услуги, подписан от министъра?

Д-р Пламен Демиров: Спомня ли си министърът, че на 7 май по негова покана се проведе среща с председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов, последвана от брифинг, на който д-р Желев заяви, че е за договорното начало?

Д-р Добрин Папуров: Тройната коалиция обеща 5% от БВП за здраве, но министър Гайдарски не успя да го извоюва. Новият министър, който също посочи 5% от БВП за здраве, ще успее ли да защити поне този минимум?

Д-р Йордан Тумбев: Как ще се изпълни споразумението със синдикатите за 440 лева минимална заплата за медицинска сестра и 650 лева за лекар, при непроменените цени от 2006 година и недофинансираните медицински дейности?

Д-р Андрей Кехайов зададе пет въпроса към министъра: Има ли коррупция в НЗОК и МЗ и какво ще направи, за да са по-прозрачни процесите в здравеопазването? Ще има ли здравната карта задължителен характер, като се има предвид, че чиновниците от МЗ непрекъснато я променят, и ще се отчетат ли регионалните особености? Ще успее ли министърът до края на мандата си една истинска здравна стратегия, която да очертае как ще се развива българското здравеопазване най-малко в краткосрочен петгодишен план? Защо министърът се намесва в работата на съсловните организации и ще продължи ли да го прави? Споделя ли министърът позицията, която лансира понякога неубедително, че средставата за здравеопазването, които трябва да са завишени в осигурителния модел, трябва да надградят модела, а не той да се променя по същество?

На всички тези въпроси УС на БЛС очаква отговори. Трябва да е ясно как ще продължи да съществува българското здравеопазване, настояват от съсловната организация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
Футболно първенство за ветерани
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: